Scaderea contributiilor sociale cu doua puncte procentuale va aduce un minus la bugetul asigurarilor sociale de stat de un miliard lei noi, aproximativ 0,31% din PIB-ul estimat pentru 2006 la 322,5 miliarde lei noi (90,8 miliarde euro), precizeaza surse din ministerul de Finante. Daca adaugam la aceasta suma Majorarile salariale promise de Guvern personalului bugetar tinta de deficit cuprinsa in buget, de 0,5% ar putea deveni extrem de ambitioasa.

In plus, Guvernul a promis ca va investi un miliard de euro in dezvoltarea infrastructurii si va trece la punerea in practica a pilonului 2 de pensii, care necesita, la randul sau alte 1,5 miliarde de euro in urmatorii cinci-sase ani.

Executivul a gasit insa o modalitate de a finanta aceste proiecte din surse extrabugetare: din banii obtinuti din privatizare si din imprumuturi externe. In acest sens, a avut deja loc o discutie cu Banca Mondiala, dispusa sa finanteze primul pilon al sistemului de pensii private. Si ratingul de tara imbunatatit, obtinut in acest an, ii va ajuta pe guvernanti sa se imprumute la costuri reduse pe o perioada indelungata.

Orice imprumut contractat intra in datoria publica si datoria publica este cuprinsa in deficitul bugetar. Conform metodologiei FMI, imprumuturile trebuie reflectate in deficit: orice parte a datoriei trebuie provizionata, sustine directorul de cercetare al Grupului de Econmie Aplicata, Liviu Voinea.

Cred insa ca este prematur sa ne pronuntam pe tema depasirii sau nu a deficitului bugetar. Trebuie sa vedem daca se vor face intr-adevar investitiile promise, daca vor fi cheltuiti toti banii. Poate fac economii in alte sectoare. Putem spune in schimb ca celelalte tinte, de crestere economica, de inflatie, si cea a deficitului de cont curent, nu vor fi atinse, considera analistul.

Miliardul de lei suplimentar se va adauga la un deficit traditional al Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari de Sanatate (CNPAS), care in 2004 a fost de 1,7 miliarde lei.

In 2005, ca urmare a preluarii de catre Bugetul de stat a platii pensionarilor proveniti din fostul sistem al pensiilor agricultorilor, in valoare de 440 milioane de lei, deficitul asigurarilor sociale a fost mult mai mic.

Anul trecut, potrivit datelor Ministerului de Finante, din contributiile la asigurarile sociale s-au strans 15,9 miliarde lei, cu 6,3% mai mult decat in 2004. Cresterea insa nu a acoperit nici macar rata de crestere a inflatiei, de 8,6% potrivit ultimelor date ale INS. Finantele sustin insa ca in bugetul asigurarilor sociale pe 2004 au fost inclusi banii transferati de la bugetul de stat , in valoare de aproximativ 1,7 miliarde de lei. In cazul in care facem abstractie de aceasta suma cresterea nominala pe anul trecut raportat la 2004 a incasarilor din asigurarile sociale de stat este una considerabila, de 20,4%. Totusi, in 2005 si cheltuielile au fost pe masura, Guvernul trecand la procesul de recorelare a pensiilor.

Incepand cu 1 ianuarie 2006, Guvernul a redus contributiile angajatorului la asigurarile sociale de stat ale cu 1,5% si pe cele la asigurarile pentru somaj cu 0,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri