Executivul si-a propus reducerea arieratelor din economie prin accelerarea procesului de privatizare, restructurare si de vanzare a companiilor la care statul este actionar, dar si prin modificarea actualului cadru legislativ in domeniu, potrivit Programului National de Reforma (PNR) pentru perioada 2011-2013.

Programul National de Reforma 2011-2013

“Companiile cu capital majoritar de stat au primit subventii anuale care s-au ridicat la 0,5% din PIB. Situatia inregistrata la sfarsitul anului 2010 arata ca volumul arieratelor acumulate de aceste companii s-a ridicat la 4% din PIB, iar cel al pierderilor a reprezentat circa 1,1% din PIB”, se precizeaza in document.

In aceste conditii, guvernul si-a propus, pe termen scurt, sa reduca arieratele generate de autoritatile locale si societatile nationale cu capital majoritar de stat prin urmarirea respectarii tintelor indicative din aranjamentul stand-by semnat cu Fondul Monetar International (FMI) pe 28 martie 2011.

In luna aprilie 2011 se vor adopta masuri de actiuni strategice si planuri de audit pentru reducerea arieratelor. BNR (Banca Nationala a Romaniei - n. red.) va monitoriza implementarea planurilor strategice si va audita aplicarea acestora pentru toate societatile si autoritatile locale aflate in program, intocmind rapoarte trimestriale”, conform PNR.

Un al doilea obiectiv este accelerarea procesului de privatizare/restructurare/vanzare a societatilor la care statul detine actiuni, si anume la: OMV Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica si Cupru Min Abrud.

Potrivit strategiilor de privatizare adoptate in 2010, guvernul si-a propus valorificarea la bursa a 9,84% din OMV Petrom, termenul de realizare fiind prima parte a anului. In cazul urmatoarelor trei companii (Romgaz, Transgaz si Transelectrica), pachetul de actiuni este de 15% din capitalul social, iar termenul estimat este a doua jumatate din 2011. Tot in semestrul al doilea, guvernul doreste sa vanda intregul pachet de actiuni detinut de stat la Cupru Min Abrud.

De asemenea, guvernul urmareste accelerarea privatizarii celor 324 de societati comerciale la care statul detine actiuni si care se afla in portofoliul AVAS.

Modificarea actualului cadru legislativ referitor la privatizare este un alt punct asupra caruia guvernul va interveni. Astfel, in PNR se precizeaza ca se va actiona pentru simplificarea documentatiei de privatizare la societatile la care institutia publica implicata detine participatii minoritare (de sub 50% din capitalul social).

In plus, executivul doreste stabilirea unui termen-limita in care societatile comerciale sa furnizeze datele si informatiile necesare pentru intocmirea ofertei de actiuni de vanzare. Alte schimbari legislative propuse in plan se refera la metodele de vanzare si la calcularea pretului de oferta.

Se estimeaza ca adoptarea cadrului legislativ in materie de privatizare se va finaliza in trimestrul al patrulea din 2011”, potrivit PNR pentru perioada 2011-2013.

Citeste si:

Boc vrea management privat: "O solutie pentru TOATE companiile de stat"
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri