Noile prognoze prezentate de BNR indica o inflatie de 5,1% la finalul lui 2011 si o rata de 3,6% pentru sfarsitul lui 2012.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a subliniat insa ca noua prognoza pentru 2011 nu include majorarea preturilor la energia termica, crestere care urmeaza sa apara in toamna acestui an.

Banca Nationala a anuntat anterior ca va revizui prognoza de inflatie in crestere. In timp ce Adrian Vasilescu, cosilierul guvernatorului BNR, sustinea ca noua estimare a bancii centrale nu va depasi 5%, asteptarile analistilor erau mai ridicate.

Citeste si:

Inflatia anuala a sarit de 8% in martie, dupa ce preturile la alimente au continuat sa creasca, in special cele la legume si fructe. Asteptarile analistilor nu sunt tocmai pozitive si indica o inflatie in crestere pana la jumatatea lui 2011.

Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul de 8% in martie, plasandu-se la nivelul de 8,01%, peste asteptarile analistilor. Preturile la bunurile de consum s-au scumpit, in medie, cu 0,6% in martie 2011 comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Preturile marfurilor alimentare au crescut cel mai mult in luna martie, cu 1,17%, in timp ce avansul preturilor marfurilor nealimentare a fost de doar 0,51%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,34%.

O scadere a inflatiei in acest an pana la 3,6%, cat era prognoza BNR, era imposibila, iar acest fapt a fost subliniat chiar de catre Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Lupta cu inflatia va reprezenta principala sarcina a BNR in acest an, in contextual in care presiunile inflationiste s-au accentuat.