EnergoNuclear, compania care va construi cele doua unitatati, asteapta noi oferte noi oferte din partea investitorilor, informeaza Mediafax.

"Vom estima o noua valoare pe baza potentialelor oferte. Vom face o noua fezabilitate a proiectului", a declarat directorul general al EnergoNuclear, Dragos Popescu.

EnergoNuclear este compania mixta care deruleaza proiectul si este controlata in proporie de 85,6% de Nuclearelectrica. In actionariat mai figureaza ArcelorMittal Romania si grupul italian Enel.

Investitorii vor fi selectati pana in martie 2012 prin vanzarea catre acestia de actiuni detinute de Nuclearelectrica la EnergoNuclear. Nuclearelectrica si-a propus sa ramana, dupa selectarea noilor investitori, cu o participatie 40% la EnergoNuclear.

Realizarea lucrarilor de executie este estimata pentru perioada august 2013- iulie 2019, se arata in calendarul de derulare a investitiei prezentat de Popescu.

Citeste si:

Intrebat daca statul ar trebui sa detina pachetul majoritar in acest proiect, Popescu a afirmat: "Cu conditia sa aiba bani".

Nucleareletrica este nevoita sa caute noi actionari pentru aceasta investitie, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.

"Noi nu am esuat in atragerea de parteneri in proiect. Cele patru companii s-au retras din considerente strategice", a spus Popescu, mentionand ca foloseste un discurs "diplomatic".

Unitatile nucleare 3 si 4 vor ave o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda.