El a aratat intr-o prezentare ca, dintr-o lista cu sapte tari foste comuniste, Romania are a doua cea mai mare crestere a preturilor de consum, iar ponderea alimentelor in cosul de consum, de 33%, este de departe cea mai ridicata, desi populatia nu consuma neaparat mai mult decat cea din alte tari, informeaza Mediafax.

"Este o problema care s-a discutat o zi intreaga cu Institutul National de Statistica. (…) Dar asta e situatia, lucram cu acest indice. Aceasta nu este o explicatie, nu este o scuza, este o realitate bazata pe cifre", a spus guvernatorul.

Isarescu a argumentat de mai multe ori ca majorarea preturilor la alimente a fost principalul factor de crestere a ratei inflatiei.

Citeste si:

"Un dezechilibru major care creeaza probleme in Romania este o productie care nu acopera consumul intern. Este prea mare fata de nevoile interne, fata de doleante, este prea mare fata de cat se produce", a explicat Isarescu.

Inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.

In luna martie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% fata de februarie si cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la inceputul anului, scumpiri de peste 10% au fost inregistrate la legume si conserve de legume (19,2%), in special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) si zahar (11,98%).