Anul trecut, de teama unor miscari de capitaluri speculative, care ar fi dat peste cap cursul de schimb, BNR a fortat scaderi de dobinzi. Bancile au reactionat peste asteptari si au dus dobinzile la depozite sub inflatie. Acum a inceput, timid, miscarea inversa
Lipsa de interes a bancilor comerciale pentru a atrage banii de la populatie s-a manifestat din plin in 2005. Confruntati cu lei in exces, bancherii comerciali s-au multumit sa arunce vina pe BNR pentru faptul ca dobinzile la depozite nu mai acopera inflatia. Consecintele unei asemenea politici sint usor de banuit. Pentru ca a pune banii in banca echivaleaza cu o pierdere in raport cu cresterea preturilor, oamenii se orienteaza mai degraba spre variante alternative, precum fondurile de investitii sau bursa. Cum insa nu multi romani sint atrasi de riscul aferent unor astfel de plasamente, banii in plus se duc in consum, alimentind presiuni inflationiste.

Posibila inflatie de 5% in 2006

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a anuntat la conferinta Euromoney, care a avut loc recent, la Viena, ca tinta de inflatie pentru anul 2006 ramine deocamdata cea stabilita, adica de 5% plus-minus un punct procentual. Majoritatea analistilor economici, dar si reprezentantii bancilor comerciale, considera o astfel de tinta ca fiind super-ambitioasa. Una dintre metodele prin care Banca Nationala ar putea transmite bancilor un semnal de crestere a dobinzilor la depozite este rata de politica monetara, adica dobinda platita de Banca Centrala pentru resursele atrase de la banci.

Cristian Popa a avertizat insa ca exista si riscul, daca dobinzile sint excesiv de mari, ca acestea sa debuseze fie intr-o stimulare a creditului in valuta, cu consecinte asupra imprumuturilor si presiunilor inflationiste, fie intr-o atragere de influxiuni de capital potential speculativ, ceea ce maximizeaza lichiditatea si asa excesiva in piata. Analistul-sef al ABN Amro, Radu Craciun, considera ca, pentru a avea sanse de atingere a obiectivului, BNR ar trebui sa majoreze dobinda de referinta, care este acum de 7,5%. Consiliul de Administratie al BNR se va intilni in scurt timp pentru a lua in discutie tinta de inflatie si pe anul 2007. Pe 8 februarie, BNR va prezenta un nou raport asupra inflatiei si tot atunci se va contura si traiectoria de dezinflatie pe termen mediu.

Bancherii incep sa se uite la lei

In asteptarea deciziilor BNR, bancile comerciale dau semne de dezmortire a dobinzilor la depozite, care au crescut usor de la inceputul anului. BRD a decis sa plateasca cu pina la doua puncte procentuale mai mult pentru banii depusi in conturile de economii, inclusiv pentru avansul depus pentru constructii de locuinte si pentru cumparari de autoturisme. Alpha Bank ofera celor care-si depun banii in conturile sale dobinzi si mai mari, care ajung la 7,25 la suta la depunerile pe an, in vreme ce ING a dublat, la rindul sau, dobinzile, ajungind tot la 5 %. BCR si CEC ofera dobinzi ce ajung la 7,5 la suta la depunerile pe un an dobinda egala cu nivelul dobinzii de referinta practicata de BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri