O decizie privind reducerea contributiilor de asigurari sociale va fi adoptata peste trei luni, la urmatoarea vizita a misiunii FMI de evaluare, cand vor putea fi observate efectele noului Cod al Muncii, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, scrie Mediafax.
"Credem ca este o masura foarte buna, insa, in acelasi timp, trebuie sa vedem cum efectele noilor masuri care au fost luate in restructurarea Codului Muncii si-au produs efectele", a spus Tanasescu.

El a precizat ca o decizie va fi adoptata in a doua jumatate a anului, la urmatoarea misiune de evaluare, care va avea loc peste trei luni.

"Este important ca masurile care au fost luate anul trecut incep sa-si produca efectele si, desigur, sa consolideze deficitul fiscal pentru anul urmator la 3%, asa cum am anticipat data trecuta", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI.

Seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, declara in luna februarie, ca este posibil ca la jumatatea anului executia bugetara sa arate o performanta a veniturilor mai buna decat s-a anticipat si astfel sa se creeze spatiu pentru o eventuala reducere a contributiilor de asigurari sociale, desi crede ca optiunea Guvernului ar trebui sa fie consolidarea deficitului in vederea incadrarii in tinta de 3% din PIB in 2012.

"Primele indicii din finalul anului 2010 si din prima luna arata ca veniturile se colecteaza mai mult decat speram. Daca acest lucru se continua, poate ca la mijlocul anului Guvernul vrea sa faca o evaluare, care sa ne arate ca au depasit tinta si au bani suplimentari. Pot avea un deficit mai mic, care sa ii ajute sa atinga si tinta pe 2012. Aceasta este o idee excelenta, dar ar putea utiliza si pentru investitii suplimentare, de exemplu cofinantarea fondurilor europene, sau pentru reducerea unor contributii sociale. Este decizia Guvernului", spunea atunci Franks.

Declaratiile oficialului FMI au indicat inca de atunci ca o decizie privind reducerea CAS ar putea fi adoptata doar in a doua parte a acestui an.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu afirma ca institutia pe care o conduce analizeaza foarte serios reducerea contributiilor sociale pentru angajator, dar masursa se va decide impreuna cu FMI si Comisia Europeana.

Ialomitianu mentiona ca si-ar dori sa fie respectat acel articol din Codul Fiscal care prevede ca orice modificare sa fie anuntata cu cel putin sase luni inainte.

In aceste conditii, reducerea CAS ar putea intra in vigoare cel mai devreme la finele acestui an.

De altfel, secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina declara in urma cu o luna ca ar putea fi reduse contributiile de asigurari sociale cu unul pana la trei puncte procentuale, dar momentul scaderii ar putea fi amanat pentru anul viitor, in functie de gradul de colectare a veniturilor bugetare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri