Delegatia FMI si Guvernul nu au ajuns inca la o intelegere privind societatile de stat care urmeaza sa fie privatizate sau restructurate, dar nici asupra momentului si nivelului de reducere a contributiilor de asigurari sociale, au declarat surse apropiate discutiilor, relateaza Mediafax.
"Negocierile s-au blocat si de aceea nu s-a finalizat nici scrisoarea de intentie, care trebuia formulata astazi (vineri - n.r.). Guvernul nu vrea sa privatizeze aproape nimic din ce a cerut FMI. Autoritatile vor si ca decizia privind reducerea CAS sa fie adoptata mai repede, pe fondul incasarilor bune din primul trimestru, desi initial se vorbise ca masura sa fie anuntata dupa mijlocul anului. Din aceste motive s-a amanat si intalnirea cu presedintele Basescu", au declarat sursele citate.

Prin scrisoarea de intentie precedenta, autoritatile romane s-au angajat sa elaboreze pana la finele lunii aprilie lista cu societatile de stat care vor fi privatizate, reorganizate sau lichidate.

Ulterior, insa, premierul Emil Boc a anuntat ca aceasta lista va fi intocmita pana la sfarsitul lunii iunie.

"Reorganizarea companiilor de stat se va face prin restructurarea unor companii de stat, vanzarea unor pachete minimale de actiuni ale unor companii de stat Transgaz, Transelectrica si Romgaz, acolo unde procedeele au inceput deja", a spus Boc.

Surse apropiate negocierilor au declarat vineri dimineata ca intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si delegatia FMI, programata initial pentru vineri, la ora 15:00, a fost amanata pentru sambata, cand concluziile evaluarii vor fi aproape definitivate, informatie transmisa ulterior chiar de Presedintie.

Din practica misiunilor anterioare, intalnirea cu seful statului are loc la finalul negocierilor, dupa ce delegatia FMI si autoritatile romane ajung la un acord asupra formei scrisorii de intentie.

In urma negocierilor cu FMI pentru incheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsa prin includerea altor noua societati, respectiv Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, precum si societatile Interventii Feroviare si Telecomunicatii CFR.

Pe lista au fost mentinute Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR, fiind insa scoasa Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).

Pe de alta parte, reprezentantul Romaniei la FMi, Mihai Tanasescu, a declarat, tot vineri, ca o decizie privind reducerea contributiilor de asigurari sociale va fi adoptata peste trei luni, la urmatoarea vizita a misiunii FMI de evaluare, cand vor putea fi observate efectele noului Cod al Muncii.

Seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, declara in luna februarie, ca este posibil ca la jumatatea anului executia bugetara sa arate o performanta a veniturilor mai buna decat s-a anticipat si astfel sa se creeze spatiu pentru o eventuala reducere a contributiilor de asigurari sociale, desi crede ca optiunea Guvernului ar trebui sa fie consolidarea deficitului in vederea incadrarii in tinta de 3% din PIB in 2012.

"Primele indicii din finalul anului 2010 si din prima luna arata ca veniturile se colecteaza mai mult decat speram. Daca acest lucru se continua, poate ca la mijlocul anului Guvernul vrea sa faca o evaluare, care sa ne arate ca au depasit tinta si au bani suplimentari. Pot avea un deficit mai mic, care sa ii ajute sa atinga si tinta pe 2012. Aceasta este o idee excelenta, dar ar putea utiliza si pentru investitii suplimentare, de exemplu cofinantarea fondurilor europene, sau pentru reducerea unor contributii sociale. Este decizia Guvernului", spunea atunci Franks.

Declaratiile oficialului FMI au indicat inca de atunci ca o decizie privind reducerea CAS ar putea fi adoptata doar in a doua parte a acestui an.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu afirma ca institutia pe care o conduce analizeaza foarte serios reducerea contributiilor sociale pentru angajator, dar masursa se va decide impreuna cu FMI si Comisia Europeana.

Ialomitianu mentiona ca si-ar dori sa fie respectat acel articol din Codul Fiscal care prevede ca orice modificare sa fie anuntata cu cel putin sase luni inainte.

In aceste conditii, reducerea CAS ar putea intra in vigoare cel mai devreme la finele acestui an.

De altfel, secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina declara in urma cu o luna ca ar putea fi reduse contributiile de asigurari sociale cu unul pana la trei puncte procentuale, dar momentul scaderii ar putea fi amanat pentru anul viitor, in functie de gradul de colectare a veniturilor bugetare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri