Cu sase zile inainte ca romanii sa afle daca economia romaneasca a iesit oficial din recesiune, presedintele Traian Basescu anticipeaza datele oficiale, prognozand o crestere economica de 0,4-0,6% in primul trimestru fata de trimestrul IV din 2010.
"Datele din lunile ianuarie si februrariene indreptatesc sa prognozam o crestere economica cuprinsa intre 0,4-0,6% in primul trimestru comparativ cu trimestrul al patrulea din 2010", a spus presedintele Traian Basescu.

Traian Basescu a insistat ca aceste date nu se traduc printr-o iesire din criza financiara. "Atentie! Vorbim de o iesire tehnica din recesiune, nu si din criza. Economia Romaniei nu mai scade. Isi ia un curs de crestere. Deocamdata, toata Europa este intr-o situatie destul de dificila, din punct de vedere al iesirii din criza, deci vorbim strict de iesirea tehnica din recesiune.(..) Obiectivul de stabilizare fiscala si financiara a fost atins, iar acum trebuie sa mentinem aceasta stabilitate”.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

Presedintele a mai spus ca obiectivele noului acord cu FMI trebuie sa fie "limpezi", acesta fiind "de tip precautie", deci "nu vizeaza o situatie dificila", ci continuarea reformelor, cu asistenta financiara internationala.

“Ne propunem o crestere economica de 3,5 pana la 4%, mentinand obiectivul de deficit pentru 2011. (..) Avem nevoie de optimism, dar nu avem dreptul la lipsa prudentei”.

Institutul National de Statistica va prezenta pe 13 mai, ora 9, evolutia Produsului Intern Brut in primul trimestru din acest an. La ora 10 wall-street.ro va publica cea mai importanta statistica din acest an: daca economia romaneasca a iesit din recesiune.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti, in perioada 27 aprilie-9 mai, pentru prima evaluare a noului acord.

La inceputul discutiilor de astazi cu FMI, cand presa a avut acces, presedintele a reamintit membrilor delegatiei ca in Romania vor fi alegeri si ca problema principala ramane criza economica economica care traverseaza tara, despre care nu este convins ca a fost depasita.

"Problema este criza pe care o traversam... nu sunt convins ca am iesit", a spus presedintele, adresandu-se membrilor delegatiei FMI.

Romania poate inregistra in primul trimestru al acestui an o crestere economica de 0,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut si de 1,3% raportat la perioada similara din 2010, a declarat, in urma cu o luna, la Guvern, seful Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

Autoritatile romane si delegatia FMI au ajuns la un acord privind actiunile asumate de Guvern prin scrisoarea de intentie la noul acord care va fi transmisa institutiei financiare internationale,

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri