Presedintele Traian Basescu a declarat ca o liberalizare completa a preturilor la gaze si energie electrica pentru populatie ar trebui sa fie amanata pana in anul 2015.
Intrebat daca s-a ajuns la vreo concluzie cu privire la liberalizarea pretului la gaze si energie in urma discutiilor purtate de seful statului cu reprezentantii misiunii comune de evaluare a FMI, CE si Bancii Mondiale, el a spus ca acest moment va trebui sa fie "impins pentru undeva catre 2015, odata cu intrarea in zona euro".

"Daca pentru economie trebuie avut in vedere un calendar accelerat, pentru populatie nu este posibila aplicarea unui astfel de calendar si obiectivul de liberalizare completa a preturilor trebuie impins pentru undeva catre 2015, odata cu intrarea in zona euro", a aratat Traian Basescu.

Presedintele a afirmat ca, daca Romania trebuie sa stea in competitie, pentru ca acesta este obiectivul romanilor, economie competitiva, "populatia nu poate sta in competitie, datorita salariilor mult mai mici decat tarile zonei euro".

"Punctul de vedere exprimat si la socirea delegatiei si astazi a fost ca trebuie sa privind liberalizarea pe doua paliere, unul pentru economie si unul pentru populatie, palierul pentru populatie trebuind intins pina in 2015 pentru liberalizare si la energie electrica si la gaze", a mentionat el.

El a dat ca exempu faptul ca salariul unui angajat din Romania este mai mic fata de unul din Polonia.

"Trebuie sa ma intelegeti foarte bine, nu este o chestiune populista ci o chestiune reala de cifre", a tinut sa sublinieze presedintele Traian Basescu.

La inceputul lunii februarie, FMI a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa renunte la preturile reglementate la gaze si energie electrica si sa prezinta o noua formula de calcul. Reprezentantii Fondului au declarat ca prima faza a liberalizarii preturilor va viza alti consumatori decat populatia.

Ulterior, Guvernul a anuntat ca va stabili, pana in septembrie 2011, un calendar al liberalizarii preturilor, in baza caruia tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015.

Premierul Emil Boc afirma la inceputul lunii februarie ca Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii vor defini pana la finele anului consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana, si crearea de mecanisme de protectie a acestora, in perspectiva masurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri