Surpriza mare: Ministerul Finantelor, "tutorele" celor doua companii nationale si initiatorul proiectului de ordonanta de urgenta privind vanzarea unor actiuni catre salariati si prin Bursa de Valori, a renuntat la privatizarea Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale. Sebastian Vladescu sustine ca singurul transfer de actiuni care ramane in picioare este cel catre Fondul Proprietatea.

Anul 2005 a fost, din punct de vedere al activitatii Ministerului de Finante, unul dintre cei mai agitati din perioada postrevolutionara. Adoptarea noului Cod fiscal, privatizarea BCR, introducerea taxei pe viciu si majorarea accizelor la tutun, precum si perspectiva privatizarii Loteriei Nationale si a Imprimeriei sunt doar cateva dintre evenimentele care au marcat mandatul ministrului de resort, Sebastian Vladescu. Intr-un interviu acordat postului B1 TV Vladescu a tratat, pe rand, toate aceste subiecte cu o importanta semnificativa pentru Romania.

Nu privatizam Loteria

Un subiect care a tinut prima pagina a ziarelor, la sfarsitul anului trecut, a fost privatizarea Imprimeriei si Loteriei Nationale. Ministerul Finantelor emitea, in urma cu o luna, un document prin care anunta ca statul ar putea vinde o parte din actiunile pe care le detine la cele doua institutii. Anuntul nu putea ramane neremarcat, mai ales ca in majoritatea tarilor europene Imprimeria si Loteria sunt integral in proprietatea statului. Presa si partenerii sociali s-au declarat aproape la unison impotriva deciziei ministerului. Referindu-se la problema Loteriei, Vladescu a raspuns transant: "Nu exista intentia de a privatiza Loteria sau Imprimeria Nationala". Ministrul a mentionat ca este vorba doar de un transfer de actiuni catre Fondul Proprietatea. "Nu vindem nici o actiune", a declarat Sebastian Vladescu.

Vanzarea CEC nu seamana cu privatizarea BCR

Amanarea privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni este din ce in ce mai discutata de Comisia de Privatizare si de cercurile din interiorul Ministerului de Finante. Executivul pare sa ia in calcul posibilitatea amanarii procesului de privatizare. "Nu sunt prea incantat de ofertele pentru CEC", declara Vladescu in timp ce surse din Ministerul de Finante lansau ipoteza amanarii cu doi ani a privatizarii. Recent, premierul Calin Popescu Tariceanu spunea ca este analizata varianta ca privatizarea CEC sa se deruleze pe baza strategiei folosite in cazul BCR, unde in lipsa unor oferte acceptabile s-a decis ca procesul sa inceapa prin cedarea unor pachete de actiuni catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC).

Declaratia premierului alimenteaza "ingrijorarea" bancherilor si analistilor financiari care, in marea lor majoritate, considera ca inceperea unui proces de restructurare si implicit amanarea procesului de privatizare in cazul CEC nu ar fi de nici un folos. Referindu-se la problema CEC, ministrul Vladescu a subliniat faptul ca, spre deosebire de BCR, Casa de Economii si Consemnatiuni detine numai 5 procente din piata bancara, ceea ce face ca diferenta dintre cele doua banci sa fie enorma. Vladescu a subliniat faptul ca amanarea termenului pentru depunerea ofertelor nu reprezinta neaparat sistarea procesului de privatizare.

"Reevaluam strategia de privatizare si eficienta ei", a spus ministrul. S-a tot spus ca singurul atu al "batranei doamne" ar fi reteaua extinsa de filiale si sucursale. Sebastian Vladescu a venit cu o precizare care contrazice intr-o anumita masura aceasta ipoteza: "Valoarea sediilor CEC nu depaseste 200 de milioane de euro. Daca Erste, de exemplu, voia sa faca afaceri cu imobiliare, investea un miliard in terenuri ".

Introducerea taxei pe viciu, o decizie "sanatoasa"

Pachetul de tigari va costa de la 1 iulie minimum doi euro. Sau cel putin asa sustine Sebastian Vladecu. Majorarea accizelor si introducerea taxei pe viciu sunt cele doua cauze ale acestei scumpiri. Problema este nu majorarea pretului in sine, ci scopul ei.

"A considera ca, in Romania, o astfel de masura are o directie strict fiscala este o deviatie", a declarat ministrul Vladescu. In ciuda sesizarilor facute de Consiliul Concurentei, Ministerul Finantelor sustine in continuare majorarea accizelor minime la tutun. Intrebat ce venituri va aduce la buget taxa pe viciu, ministrul Finantelor a spus ca este o problema irelevanta. Mai important este faptul ca majorarea pretului va duce la reducerea consumului de tigari si, deci, spune Vladescu, la ameliorarea starii de sanatate a populatiei. Pe scurt, ministrul sustine faptul ca masura nu a fost luata neaparat pentru a majora incasarile bugetare, ci in primul rand pentru a reduce consumul de tigarete, aliniindu-ne astfel la cerintele Uniunii Europene.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri