Expertii Fondului Monetar International (FMI) si CE au ajuns la un acord cu autoritatile romane privind politicile economice din noua intelegere, iar scrisoarea de intentie va fi analizata in boardul FMI, cel mai probabil, la finele lunii iunie, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Romania risca sa returneze pana la 1,5 miliarde euro daca unele proiecte finantate din fonduri UE nu sunt finalizate in acest an, a mai spus Jeffrey Franks, potrivit Mediafax.

"Guvernul realizeaza progrese in absorbtia fondurilor europene, dar aceste progrese sunt insuficiente si eforturile in acest sens trebuie dublate. Trebuie ca proiectele cu prioritate redusa sa fie abandonate pentru ca eforturile sa se concentreze pe domeniile in care absorbtia creste foarte rapid (...) Romania risca sa fie obligata sa returneze pana la 1,5 miliarde euro, sume deja platite, daca aceste proiecte nu sunt finalizate pana la sfarsitul acestui an", a spus Franks.

Seful misiunii FMI a aratat ca este nevoie de masuri suplimentare din partea autoritatilor si noi reglementari pentru a imbunatatii absorbtia fondurilor UE.

El mai mai spus ca preturile la gaze vor fi liberalizate in etape, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.

"Decizia a fost ca preturile sa fie ajustate in timp, intr-o prima faza pentru companii si mai tarziu pentru consumatorii casnici. Pentru companii, decizia a fost ca ajustarea sa se produca gradual, pana in 2013, iar pentru cei casnici, ulterior, pana in 2015", a spus Franks.

Anterior el a mentionat ca autoritatile se vor alinia deifnitiei europene privind consumatorii casnici si categoriile pentru care se acorda subventii.

De asemenea, seful misiunii Comisiei Europene in Romania, Istvan Szekely, a aratat ca in perioada urmatoare vor fi stabilite formulele de liberalizare a preturilor.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si