"Acum trebuie ca BNR sa ramana concentrata pe obiectivul de inflatie pe termen mediu. Pentru 2012 ne asiguram ca vom face ceea ce trebuie pentru a reduce inflatia. BNR a ratat tintele de inflatie din ultimii ani, dar daca va uitati pe trend, veti vedea ca inflatia este acum o problema mult mai mica decat in urma cu zece ani. Vor mai fi socuri, dar in general tendinta este de reducere a inflatiei", a spus Franks, potrivit Mediafax.

Seful misiunii FMI de evaluare a explicat ca BNR trebuie sa se uite in aceasta perioada daca politica monetara este calibrata corespunzator pentru a atinge tinta de inflatie din 2012, intrucat efectele masurilor de politica monetara au o anumita intarziere.

"Nu le spunem ce sa faca, le spunem doar: «Aveti grija la inflatie si luati deciziile de politica monetara corespunzatoare»", a continuat Franks.
In opinia oficialului FMI, cresterea inflatiei din acest an a fost cauzata de factori pe care BNR nu-i poate controla, cum sunt preturile internationale la energie si alimente, dar si preturile administrate, a caror modificare este decisa de Guvern.

Citeste si:

"Prognoza bancii centrale este de 5,1%, iar estimarea noastra este in aceeasi zona, dar cifra depinde si de evolutia preturilor administrate (...) Cea mai buna estimare a noastra este ca inflatia va atinge un varf la jumatatea acestui an, dupa care va urma un trend descrescator", a precizat Franks.

BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.

Noua prognoza de inflatie pentru acest an arata ca tinta de inflatie va fi ratata pentru al cincilea an consecutiv