Intrarea in vigoare a noului Cod al muncii si controalele complexe, dispuse pentru depistarea muncii la negru, au determinat cresterea numarului de contracte de munca cu 102.870 intr-o singura saptamana, batalia cu munca la negru si cu evaziunea fiscala continua si in iunie, afirma Emil Boc, citat de Mediafax.
Primul-ministru Emil Boc, ministrul interimar al Muncii, a precizat ca in perioada 2 - 9 mai au fost realizate 3.065 de controale pentru identificarea muncii la negru si au fost aplicate amenzi in valoare totala de 3.742.000 de lei, adica aproximativ un milion de euro.

"Au fost incheiate 102.870 de noi contracte de munca. Deci, avem o eficienta a noii legislatii, dar si o eficienta a controalelor dispuse. Peste 102.000 de persoane din Romania au un salariu si sunt asigurate la sanatate, pensii si somaj. (…) Este important pentru stat ca 102.000 de persoane nu mai sunt dependente de asistenta sociala", a declarat Emil Boc.

In opinia sa, scopul noii legislatii de a crea noi locuri de munca a fost atins, iar acest lucru nu poate fi facut in lipsa unor "controale incrucisate si complexe".

Principalele domenii in care au fost incheiate noi contracte de munca sunt: constructiile (aproximativ 22.000), comert si ridicata cu amanuntul si industria prelucratoare (cate 20.000), hoteluri si restaurante (7.000), tranzactii imobiliare (6.000), transport (5.000) agricultura (4.100) sau activitati administrative (aproximativ 3.500).

"Aceste controale vor continua in toata luna mai, dar si in iunie. Doar prin verificarea riguroasa putem sa ne asiguram ca legea se respecta. Aceasta batalie cu munca la negru si cu evaziunea fiscala va fi continuata in fiecare zi. Am dispus sa se continue aceasta activitate", a mai declarat ministrul intermar al Muncii.

Emil Boc le-a transmis angajatorilor ca, odata cu intrarea in vigoare a noii legislatii a muncii, nu mai merita sa foloseasca munca la negru.

"Mai sanatos este sa-i faci carte de munca si sa dormi linistit. Este mai mare amenda decat daca ii faci carte de munca", a mai spus Boc.

Pe de alta parte, premierul a precizat ca scopul noului Cod al muncii nu este sa trimita angajatorii la inchisoare, dar ca acestia trebuie sa stie ca daca merg pana la extreme pot ajunge si acolo.

Demnitarul a mai spus ca inca nu au fost centralizate cazurile penale, dar ca o situatie de acest gen va fi gata la sfarsitul saptamanii viitoare.

"Prima parte a actiunii s-a dovedit a fi un succes. Sunt convins ca vom putea echilibra numarul de contributori la bugetul de stat cu cel al beneficiarilor. Principala noastra preocupare este sa crestem numarul de angajati pentru ca orice contract de munca inseamna un salariu", a mai spus Emil Boc.

Seful Executivului a adaugat ca cele 102.870 de noi contracte de munca nu sunt acte aditionale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri