Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul de 8,3% in aprilie, plasandu-se la 8,34%, peste asteptarile analistilor, care anticipau o rata de doar 8,2%.
Analistii estimau ca preturile au inregistrat, cel mai probabil, o crestere de 0,5% in luna aprilie si ca rata lunara a inflatiei a urcat in aprilie pana la 8,2%, fata de 8,01 cat a fost in martie.

In realitate, avansul preturilor a fost mai mare, de 0,66% la nivelul lunii aprilie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 8,33%.

Preturile marfurilor alimentare au crescut cel mai mult in luna aprilie, cu 0,92%, in timp ce avansul preturilor marfurilor nealimentare a fost de doar 0,87%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,42%.

Banca Nationala a Romaniei a majorat semnificativ prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Noua prognoza indica o inflatie de 5,1% pentru finalul lui 2011, in crestere cu 1,5 puncte fata de cea precedenta, de 3,6%, potrivit datelor prezentate recent de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Noile prognoze prezentate de BNR indica o inflatie de 5,1% la finalul lui 2011 si o rata de 3,6% pentru sfarsitul lui 2012.

Banca Nationala a Romaniei ar putea fi nevoita sa-si ajusteze politicile pentru a atinge tinta de inflatie de anul viitor, dupa ce preturile vor creste in acest an cu peste 5%, a afirmat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Acum trebuie ca BNR sa ramana concentrata pe obiectivul de inflatie pe termen mediu. Pentru 2012 ne asiguram ca vom face ceea ce trebuie pentru a reduce inflatia. BNR a ratat tintele de inflatie din ultimii ani, dar daca va uitati pe trend, veti vedea ca inflatia este acum o problema mult mai mica decat in urma cu zece ani. Vor mai fi socuri, dar in general tendinta este de reducere a inflatiei", a spus Franks.




Caricatura a fost realizata pentru wall-street.ro de catre Nic Moldoveanu, ejungla.ro.

Cele mai mari cresteri de preturi

Preturile fructelor proaspete au inregistrat in aprilie cel mai mare avans lunar, de 7,71%, devenind astfel cu 21,24% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut, potrivit Mediafax.

Cartofii au continuat sa se scumpeasca in luna aprilie, cu 4,54%, iar preturile pentru grupa "alte legume si conserve de legume" au urcat cu 1,53%. Preturile la faina si malai au avansat in aprilie cu circa 1,6% fata de martie, iar zaharul s-a scumpit cu 4,99%.

In primele patru luni ale acestui an, preturile au crescut la cartofi cu peste 30%, la alte legume si conserve de legume cu 21,2% si in cazul zaharului cu 17,56%. Astfel, marfurile alimentare erau in luna aprilie cu 5,08% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

In cazul produselor din grupa marfurilor nealimentare, preturile au inregistrat in luna aprilie variatii de sub 1% fata de martie, exceptie facand costurile pentru tutun, tigari (+ 1,19%) si la energia electrica (+5,03%).

Referitor la grupa serviciilor, se remarca reducerea tarifelor la transportul aerian si telefon cu circa 1,65%, restul preturilor incluse inregistrand variatii sub 1%.

Indicele preturilor de consum, exclusiv bauturi alcoolice si tutun, a fost in aprilie de 0,62%. Preturile de consum au urcat in aprilie cu 0,24% daca se exclud legume, fructe, oua, combustibili si produse ale caror preturi sunt reglementate.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri