Fostul premier Adrian Nastase a declarat ca proiectul scrisorii de intentie catre FMI, la care s-a referit intr-o postare pe blog, exista, comentariile presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema fiind jignitoare, scrie Mediafax.
Nastase a catalogat drept "jignitoare" afirmatiile facute de catre Traian Basescu, luni seara, la TVR 1, cu privire la scrisoarea catre FMI invocata de el pe blog.

Fostul premier PSD a distribuit jurnalistilor copii ale proiectului scrisorii de intentie catre FMI, care ar fi fost distribuita de Jeffrey Franks, pe 3 mai, unor oficiali ai CE, FMI, BNR si Ministerului de Finante.
Documentul distribuit de Nastase ar reprezenta schita preliminara a scrisorii pe care Guvernul urmeaza sa o trimita board-ului FMI in iunie, proiectul fiind discutat si negociat cu oficialii romani in perioada 3-9 mai si suferind unele modificari.

Nastase a spus ca documentul contine "masuri care poate au o anumita logica", el acuzand insa "lipsa de transparenta" a presedintelui si a Guvernului in a comunica populatiei. El a mai afirmat ca masurile continute de proiectul de scrisoare de intentie elimina rolul Parlamentului si dialogul politic si dovedesc ca actualii guvernanti "sunt mincinosi care ne duc cu vorba si au ca scop castigarea alegerilor de anul viitor prin minciuna si frauda".

Documentul distribuit de Nastase ar fi fost trimis de Jeffrey Franks unor oficiali ai institutiilor financiare internationale cu care Romania a incheiat diverse acorduri (FMI, Banca Mondiala si CE), dar si secretarului de stat in Ministerul de Finante Gheorghe Gherghina si unor oficiali ai BNR.
Nastase a refuzat sa dezvaluie sursa care i-a trimis documentul lui Franks.

In proiectul scrisorii de intentie sunt trecute in revista masurile luate privind scaderea numarului de paturi in spitale, pana in iulie, de la 135.200 la 129.500, precum si reducerea alocarii bugetare pentru spitale in 2011 cu 10%.

Documentul face referire si la reformele structurale, mentionand eliminarea de personal cu 622 de posturi in CNADNR, reducerea cu 3.000 a locurilor de munca la CFR Marfa, precum si oferirea la vanzare, pana la sfarsitul lui 2011, a unui pachet de actiuni de 20% din CFR Marfa, ca o prima etapa a privatizarii totale, cand conditiile o vor permite.

Guvernul ar fi urmat, potrivit documentului invocat de Nastase, sa angajeze pana in noiembrie un management privat la CFR Marfa.

Documentul face referire la eliminarea a 1.000 km cale ferata din reteaua CFR Calatori si la plata arieratelor catre societate pana in iunie. Se mentioneaza, de asemenea, intentia numirii unui consultant pentru privatizarea a 20% din Tarom, precum si vanzarea a 20% din aeroporturile internationale Bucuresti si Timisoara.

Un alt punct din document se refera la vanzarea unor pachete minoritare de actiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Transgaz (15%), Nuclearelectrica (10%), Hidroelectrica (10%), in toate aceste cazuri urmand sa fie numite, pana in iulie, consultanti legali pentru privatizare si finalizarea vanzarilor pana la sfarsitul anului 2011.

Se mentioneaza, de asemenea, intentia formarii a doua companii nationale de energie, blocata de instanta, si se face referire la o strategie alternativa, prin vanzarea de pachete minoritare la complexele energetice Craiova, Turceni, Rovinari, dar si privatizarea totala a a companiilor de distributie Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia si Eletrica Serv.

Schita scrisorii de intentie, in varianta facuta publica de Nastase, vorbeste despre vanzarea restului de actiuni ale statului la Oltchim pana la sfarsitul anului. O parte dintre masurile mentionate in proiectul scrisorii de intentie au fost deja anuntate chiar de Jeffrey Franks, in timp ce altele au suferit modificari fata propunerea initiala. Liderul PSD Adrian Nastate, fost premier, a scris, recent, pe blog, ca exista "un text secret" al FMI, extrem de dur la adresa Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri