Din luna ianuarie a acestui an, noile taxe pentru filmat, aprobate prin hotarare de consiliu, i-ar putea determina pe producatorii americani de film sa paraseasca definitiv Bucurestii in favoarea altor capitale europene, care au un regim fiscal mult mai generos.

Exemplele oferite de tarile europene, dar si concurenta pe care o fac in acest moment Romaniei vecinii bulgari, cehi sau unguri par sa nu impresioneze autoritatile de la Bucuresti, care se incapataneaza sa instituie taxe sinucigase pentru cinematografie. Ignorand aspectul cultural, consilierii muncipali au votat pentru 2006 o taxa de 720 de mii de lei vechi pe metrul patrat pe zi (aproximativ 24 de $), pentru zona A, adica de 48 pana la 1440 de ori mai mare decat in cazul altor activitati desfasurate pe domeniul public, cum ar fi jocurile de noroc si de schimb valutar. Astfel, daca pentru o activitate culturala, alesii locali impun o taxa de 720.000 de lei, pentru intreprinzatorii care vor sa foloseasca locurile publice pentru amenajarea de terase de vara, taxa este de numai 10 mii de lei vechi pe metrul patrat.

Hotararea 216, aprobata pe 11 octombrie 2005, face ca o zi de filmare in Piata Constitutiei sau pe Calea Victoriei sa coste intre 15 si 20 de mii de euro. La aceasta suma se adauga si banii pe care casele de film le platesc, separat, pentru accesul masinilor pentru filmare si a camioanelor cu echipamente in locurile publice.

Anul trecut, de exemplu, pentru accesul masinilor Castel Film in zona centrului vechi al Capitalei in timpul filmarilor productiei Harvester cu Steven Seagal, s-au platit 24 de milioane de lei vechi pe zi, fara ca in schimbul acestei sume, municipalitatea sa elibereze zona de masinile parcate sau sa asiste filmarile cu echipe de pompieri sau politie, asa cum se intampla in alte tari. Activitatea de filmare si fotografie profesionista este totusi o activitate cu caracter cultural-educativ si consideram ca ar trebui sprijinita si protejata si nu taxata la un nivel exagerat de mare in comparatie cu alte activitati, spune Vlad Paunescu, presedintele-director al Castel Film Bucuresti.

Industria cinematografica din Romania va fi serios afectata, in sens negativ, in urma acestei hotarari. Motivul principal pentru care producatorii straini vin in numar din ce in ce mai mare in tara noastra si in special in Bucuresti este avantajul costurilor reduse de productie. O data cu noile reglementari, taxa locala devine de cateva zeci de ori mai mare decat in alte capitale sau orase europene ca Budapesta, Praga, Varsovia, Vilnius si chiar a multor tari ca SUA, Spania sau Italia, mai spune Paunescu. Exemplul cel mai bun vine de la vecinii nostri cehi. La Praga, autoritatile au scazut nivelul taxelor de la 1,5 dolari pe metrul patrat la 0,6 dolari.

Taxele mici i-au atras imediat pe producatorii seriei James Bond, care au ales Praga pentru filmarea productiei Casino Royale, cu Daniel Craig in rolul agentului 007. In aceste conditii, taxele mari aprobate de Bucuresti nu vor face altceva decat sa-i determine pe americani sa treaca granita spre tarile vecine. In plus, este si greu de crezut ca un producator autohton de film va putea plati 720.000 de lei/zi/metrul patrat pentru un film in care vrea sa portretizeze ceea ce numim zona A din Capitala, care include cartierele Kiseleff, Primaverii si tot centrul, din Cotroceni, pana la Mihai Bravu. Nici zona B nu este cu mult mai ieftina. Aici, taxa perceputa este de 520.000 de lei vechi. Pentru zona C tariful este de 442.000 de lei, iar pentru zona D de 320.000 de lei vechi pe zi pentru fiecare metru patrat inchiriat.

Intr-o scrisoare trimisa Consiliului General al Municipiului Bucuresti, presedintele-director al Castel Film, Vlad Paunescu solicita scaderea acestei taxe, aducerea ei in limite rezonabile sau chiar anularea ei incepand din 2006. Demersul este sustinut si de alti producatori de film din tara. Ceea ce solicita producatorii de film din Romania este de fapt adoptarea unui model practicat de mai toate tarile civilizate, unde productia de film este incurajata si nu blocata prin mijloace fiscale. La New York, de exemplu, autoritatile au anulat taxele percepute echipelor de filmare pentru chirii, parcare, asistarea filmarilor cu echipe de pompieri si politie. In Los Angeles, autoritatea locala ramburseaza integral toate costurile legate de filmarea unei productii in acest oras, iar alte orase au stabilit taxe fixe de 200-300 de dolari pe zi, numai pentru zone istorice sau monument.

Recent, renumita publicatie The Guardian titra: Producatorii de film de la Hollywood abandoneaza Marea Britanie. Motivul este acelasi. Un regim de taxe aprobat anul trecut, face ca Londra sa fie prea scumpa pentru americani. Dovada ca, in 2005 fata de 2004, noile taxe au redus la jumatate cuantumul cheltuielilor facute cu productia de film, iar 2006 pare a fi anul retragerii definitive a producatorilor americani din aceasta tara. Englezii au realizat destul de tarziu ca pierd bani, dar si imagine si recunoastere internationala.

Asa ca, in ceasul al douasprezecelea, Ministerul britanic al Finantelor anunta reducerea cu pana la 16% a taxelor pentru productiile ale caror bugete depasesc 20 milioane dolari. Autoritatile din Bucuresti ar putea constata cum vedete ca Anthony Minguella, Nicole Kidman, Jude Law, Francis Ford Coppola, Steven Seagal, Adrian Paul, care au ales Romania in anii trecuti pentru filmari, vor opta acum pentru tarile vecine, care au inteles mai bine decat noi, care este impactul acestor productii asupra comunitatilor, atat in plan financiar, cat si in cel al recunoasterii internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri