Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca documentul publicat marti de catre Adrian Nastase (PSD) pe blog nu reprezinta forma finala a scrisorii de intentie cu FMI si ca prin acest demers fostul premier a incercat doar sa se "reabiliteze" in fata propriului partid.
"Imi pare rau ca un om care a fost premier in Romania vine cu astfel de lucruri neadevarate. Cred ca doreste doar sa se reabiliteze in fata propriului partid", a declarat Ialomitianu pentru Mediafax.

Potrivit ministrului, desi de-a lungul negocierilor sunt elaborate mai multe variante de lucru, exista o singura forma finala a scrisorii de intentie, care trece, de asemenea, prin mai multe etape de avizare pana sa fie trimisa board-ului FMI.

"A iesit cu un subiect in spatiul public, iar dansul stie foarte bine cum se deruleaza acordul cu FMI. Exista o singura scrisoare cu FMI, iar aceasta scrisoare a fost redactata, va fi aprobata de catre comisiile de specialitate, iar dupa ce va fi avizata in Guvern va fi trimisa board-ului FMI. Totdeauna s-a respectat aceasta procedura", a spus Ialomitianu.

Totodata, Ministerul Finantelor a transmis un comunicat in care arata ca in urma misiunii comune a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene a fost negociat un proiect de scrisoare de intentie care urmeaza sa fie transmis de catre autoritatile romane Fondului Monetar. "Acesta este singurul document discutat si convenit de autoritatile romane cu reprezentantii FMI in cadrul Acordului", arata institutia.

In document sunt incluse principalele masuri de politica economica programate pentru adoptare in perioada urmatoare.

"Principalele masuri se axeaza pe continuarea procesului de consolidare fiscala, imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, eficientizarea activitatii companiilor de stat. Aceste masuri de politica economica vor fi insotite de masuri sociale pentru protejarea categoriilor vulnerabile ale populatiei", se precizeaza in comunicatul Finantelor.

Presedintele Consiliului National al PSD a postat luni pe blogul sau ca FMI tine secret un document care ar fi extrem de dur si care ar viza o serie de masuri de austeritate valabile pana in 2013.

Ulteior, Nastase a publicat o varianta a scrisorii de intentie catre FMI datata 3 mai si a distribuit jurnalistilor copii ale proiectului scrisorii de intentie. Acesta ar fi fost distribuit de catre seful misiunii de evaluare in Romania, Jeffrey Franks, pe 3 mai, unor oficiali ai CE, FMI, BNR si Ministerului de Finante.

In documentul postat de Nastase figureaza printre altele masuri privind scaderea numarului de paturi in spitale, reduceri de personal la companii de stat, privatizari si plata arieratelor.
Intrebat daca a citit blogul respectiv, Franks a raspuns ca nu stie continutul postarii, dar ca FMI nu a ascuns niciodata conditiile negociate cu autoritatile romane.

El a aratat ca forma finala a scrisorii de intentie va fi publicata la scurt timp dupa ce intelegerea va fi aprobata de board-ul FMI

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri