Independenta economica, posibilitatea de a obtine venituri mai mari si libertatea alegerii locului si a programului de lucru sunt cele mai importante motive pentru care romanii isi doresc sa lanseze o afacere proprie, arata un studiu realizat de site-ul ivox.ro, la care care au raspuns 5.443 de persoane.

Pe de alta parte, cei mai multi dintre participantii la sondaj (77,1%) isi doresc sa lucreze pe cont propriu, restul preferand sa lucreze ca angajati.

In acelasi timp 61,6% dintre respondenti isi doresc in mare si foarte mare masura sa lucreze pe cont propriu in urmatorii cinci ani, insa doar 25,5% dintre acestia cred ca este fezabil ca acest lucru sa se intample din cauza lipsei de finantare precum si a conditiilor neprielnice deschiderii de afaceri.

Totodata, 47,7% dintre participantii la sondaj se gandesc sa inceapa o afacere, 11,8% au facut pasi pentru acest lucru, dar au renuntat, iar 3,7% tocmai au intreprins primii pasi in vederea deschiderii unei afaceri. De asemenea, 6,1% dintre respondenti detin afaceri care sunt inca active, iar 9,2% dintre ei au avut businessuri in trecut, dar, in prezent, nu mai sunt active.

In general, antreprenorul roman este foarte concentrat pe propriul succes economic, 25,4% dintre respondenti avand aceasta parere.

Caracteristicile antreprenoriale cu care cei care au raspuns la studiu se identifica in cea mai mare masura sunt curiozitatea si cautarea de lucruri noi (41,2%), asumarea responsabilitatii pentru succesul sau insuccesul actiunilor proprii (39,9%), independenta (37,2%) si pastrarea calmului in situatii dificile si adaptarea la noile situatii (28,1%).

Totodata, o mare parte dintre respondenti cred ca nu au cunostintele necesare inceperii unei afaceri si ca au avea nevoie de consiliere in cazul in care ar dori sa puna bazele uneia.

Insa, doar 9,1% din indivizi au afirmat ca educatia le-a oferit in foarte mare masura cunostinte pentru a deveni antreprenori, spre deosebire de 22,7% dintre respondenti care considera ca educatia nu le-a oferit deloc sau foarte putine cunostinte si competente antreprenoriale.

De asemenea, doar 8% dintre respondenti au afirmat ca educatia le-a deschis interesul pentru a deveni antreprenori, in timp ce 8,7% dintre acestia au spus ca educatia i-a ajutat sa isi dezvolte o atitudine antreprenoriala.

Astfel, 61,4% dintre cei chestionati au declarat ca sunt interesati de participarea la un program de antreprenoriat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
39 de oportunitati de finantare pentru antreprenorii si companiile romanesti