"Cresterea numarului de angajati nu tine doar de imbunatatirea codului muncii, ci si de gradul de impozitare a fortei de munca care este cel mai mare din Uniunea Europeana. In acelasi timp gradul de colectare a asigurarilor sociale este foarte mic. Reducerea contributiilor este necesara pentru ca va duce la scoaterea la suprafata a slujbelor din economia gri, o parte din angajatori sunt descurajati de acest nivel mare al contributiilor", a declarat intr-o conferinta de presa, Ionut Simion, vicepresedinte al AmCham Romania, conform Mediafax.

Pe de alta parte, Simion a aratat ca nu conteaza atat de mult nivelul contributiilor, ci mai ales beneficiile pe care le primesti in contrapartida pentru aceste plati, respectiv calitatea serviciilor asigurate de stat, in sfera sanatatii si asistentei sociale.

Reprezentantul AmCham sustine de asemenea ca reducerea CAS va afecta bugetul de stat doar pe termen scurt.

Citeste si:

"Reducerea CAS nu va afecta bugetul de stat pentru ca masura va duce la cresterea gradului de colectare. Cand CAS a fost mic, veniturile la buget au fost mai mari. Reducerea cu 2-3-5 puncte va afecta veniturile bugetare, dar pe termen lung, daca va fi realizata si modernizarea sistemului de colectare, lucrurile se vor echilibra", a precizat Simion.

Presedintele AmCham, Alexandra Gatej, a aratat ca diferentele de abordare dintre mediul de afaceri si guvernanti vine din faptul ca oamenii de afaceri gandesc pe termen mediu si lung, iar autoritatile pe termen scurt.

"Mediul de afaceri gandeste pe termen lung si aplica strategiile pe termen scurt si mediu pentru rezultate pe termen lung. Guvernatii gandesc pe termen scurt. Daca s-ar face planuri multianuale s-ar reflecta gandirea pe termen mediu-lung. Reducerea CAS este un exemplu in acest sens. In plus, reducerea CAS este un factor strategic. Daca pana in 2008 modelul de crestere economica s-a bazat pe consum si pe unele piete speculative, noul model economic trebuie sa se bazeze pe productie, pe export, pe valoare adaugata", a adaugat Gatej.