Companiile din Franta se plaseaza pe a 3-a pozitie in topul investitorilor straini in Romania, la sfarsitul lui 2010, dupa Olanda si Austria, cu un stoc estimat de 7 miliarde de euro, potrivit datelor Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania (CCIFER).
La sfarsitul lui 2010, stocul investitiilor realizate de companiile franceze in Romania, luand in calcul si actualizarea investitiilor precum si originea companiilor si nu a capitalului, se situa la valoarea de 7 miliarde de euro.

Astfel, Franta se plaseaza pe a 3-a pozitie in topul investitorilor straini in Romania, dupa Olanda si Austria.

Ca profil, investitorii francezi sunt printre primii instalati dupa 1990, iar Romania continua sa atraga companii din Hexagon. De asemenea, Franta este reprezentata atat la nivel de multinationale cat si de IMM-uri, mai ales in zona serviciilor; companiile fiind in general lideri de sector in sfera lor de activitate.

In acelasi timp, potrivit Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania, in 2010, Franta a fost al 3-lea partener comercial al Romaniei (export+import), dupa Germania si Italia, si inaintea Ungariei.

Schimburile comerciale franco-romane au insumat valoarea record de 5,5 miliarde euro in 2010, in crestere cu 23%, comparativ cu anul precedent. Defalcat, exporturile catre Franta au insumat 3 miliarde euro in 2010, iar importurile din Franta 2,5 miliarde euro.

Astfel, Franta a trecut de la un excedent de 452 milioane euro in 2008, la un deficit de 486 milioane euro in 2010, evolutie determinata ata de scaderea consumului pe piata romaneasca pe fondul recesiunii mondiale, cat si de cresterea spectaculoasa a exporturilor vehiculelor Dacia in Europa de vest.

In prezent, un numar de 6.000 de companii cu participare franceza in capital sunt inregistrate la Registrul Comertului, dintre care 3.000 de agenti economici se estimeaza ca fiind active.

In cadrul, acestora sunt 110.000 persoane angajate, iar cifra de afaceri cumulata la sfarsitul lui 2009 era de 13,4 miliarde euro. Peste 40.000 de romani sunt angajati in companiile franceze din sectorul industrial.

Totodata, un numar de 119 companii au raportat o cifra de afaceri mai mare de 10 milioane euro in 2009, iar o pondere de 20% activeaza in distributie (retail si en detail). Peste 30% sunt instalate in Bucuresti.

Pe industrii printre cei mai importanti investitori se numara Renault, Michelin, Faurecia, Valeo (in sectorul Auto), BRD- Groupe Societe Generale, Groupama, Cardiff, AXA Asigurari (in sectorul financiar), Orange, Alcatel- Lucent (telecomunicatii), Danone, Lactatis, Souflet, Malt Roquette (in sectorul agroalimentar), Carrefour, Auchan, Cora, Intermarche (distributie), Sanofi-Aventis, Servier (farmaceutic), Accor (turism), GDF Suez , Alstom , Veolia (energie), Bouygues si Vinci, Colas (infrastructura), Lafarge, Saint Gobain (constructii), Bricostore, MR Bricolage, Leroy Merlin (DYI).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri