Exporturile Romaniei au inregistrat in ianuarie-februarie a sasea crestere din Uniunea Europeana (UE), de 42%, dupa ce livrarile la extern neajustate sezonier au urcat de la 4,9 miliarde de euro in primele doua luni ale anului trecut, la 6,9 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

Bulgaria a avut cea mai mare crestere a exporturilor (59%), urmata de Lituania (51%), Malta (49%), Estonia si Letonia (ambele 45%), Romania (42%) si Grecia (39), potrivit datelor Eurostat.

Exporturile Germaniei au urcat cu 21%, cele ale Frantei cu 15%, iar ale Marii Britanii cu 26%.

In functie de majorarea neajustata sezonier a importurilor, Romania se situeaza pe pozitia a zecea in UE, cu o crestere de 25%, la egalitate cu Italia, Ungaria, Austria si Finlanda. Cel mai mare avans s-a inregistrat in Estonia (55%), urmata de Lituania (53%), respectiv Malta, Letonia si Bulgaria (fiecare cu 36%). Doar in Grecia importurile au scazut, cu 11%.

Germania, cea mai mare economie europeana, a consemnat o crestere de 24%, Marea Britanie cu 22%, iar Franta cu 23%.

Dupa deficitul comercial din primele doua luni, Romania ocupa pozitia a zecea, cu 600 milioane euro. In ianuarie-februarie anul trecut Romania a avut un deficit comercial de 1,1 miliarde de euro.

Noua state au raportat surplus, iar 18 deficit comercial.

Marea Britanie a avut cel mai mare deficit (18,4 miliarde de euro), urmata de Franta (15,9 miliarde de euro) si Italia (10,2 miliarde de euro).
Cel mai mare surplus a fost raportat in Germania (21,9 miliarde de euro), Olanda (7,5 miliarde de euro) si Irlanda (6 miliarde de euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania este in topul UE in privinta avansului exporturilor