Compania privata Dalkia Romania, parte a grupului francez Veolia, a fost inclusa de Guvern in scrisoarea anterioara de intentie cu FMI pe lista firmelor de stat cu pierderi care trebuie supravegheate, eroare trecuta prin board-ul FMI si corectata doar dupa ce actionarii francezi au reclamat situatia, informeaza Mediafax.
Eroarea a aparut in momentul redactarii scrisorii de intentie incheiata intre Guvern si Fondul Monetar International in urma misiunii din ianuarie, cand operatorul privat de energie termica a fost inclus pe o lista de 30 societati de stat, printre care numeroase centrale de energie termica subordonate administratiei locale, ale caror pierderi trebuie incluse in deficitul bugetar si care sunt obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate.

Scrisoarea de intentie a fost aprobata in luna martie in aceasta forma de Comitetul director al FMI, reunit la Washington.

Eroarea nu a fost descoperita decat atunci cand actionariatul francez al Dalkia a aflat din presa despre includerea companiei pe lista societatilor de stat cu pierderi si a reclamat situatia la Palatul Victoria si sediul FMI.

"Actionarii de la Paris ai firmei Dalkia au aflat cu stupoare din presa ca in scrisoarea de intentie incheiata de Guvern cu FMI se face referire si la «Dalkia Romania SRL» ca fiind una dintre societatile publice de stat ale caror pierderi vor fi luate in considerare la stabilirea nivelului final al deficitului bugetar consolidat. Ei au sunat la sediul Guvernului si la FMI, cerand ca eroarea sa fie imediat corectata", au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale.

Greseala urmeaza sa fie reparata intr-o noua reuniune a board-ului FMI, scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in urma misiunii din aprilie-mai, indicand ca Dalkia Romania nu mai figureaza pe lista stabilita initial. Aceasta este de altfel singura modificare operata pe lista companiilor de stat cu pierderi incluse in deficitul bugetar.

"Eroarea a fost cu atat mai ciudata cu cat Dalkia Romania nu inregistreaza pierderi si nici datorii fata de terti, inclusiv fata de statul roman, ci, mai mult, are o creanta asupra bugetului de aproape 26 milioane lei reprezentand subventii neincasate de un an", au aratat sursele.

Dalkia Romania, cu filiale in Ploiesti, Tulcea, Otopeni si Alba Iulia, este o societate de drept privat in proportie de 100%, initial constituita ca societate cu raspundere limitata, apoi transformata, in 2009, in societate pe actiuni, al carei actionar majoritar este compania franceza Dalkia International, divizia de energie a grupului Veolia Environnement. Anul trecut, Dalkia in Romania a consemnat o cifra de afaceri de aproape 53 milioane euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri