Eroarea a aparut in momentul redactarii scrisorii de intentie incheiata intre Guvern si Fondul Monetar International in urma misiunii din ianuarie, cand operatorul privat de energie termica a fost inclus pe o lista de 30 societati de stat, printre care numeroase centrale de energie termica subordonate administratiei locale, ale caror pierderi trebuie incluse in deficitul bugetar si care sunt obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate.

Scrisoarea de intentie a fost aprobata in luna martie in aceasta forma de Comitetul director al FMI, reunit la Washington.

Eroarea nu a fost descoperita decat atunci cand actionariatul francez al Dalkia a aflat din presa despre includerea companiei pe lista societatilor de stat cu pierderi si a reclamat situatia la Palatul Victoria si sediul FMI.

"Actionarii de la Paris ai firmei Dalkia au aflat cu stupoare din presa ca in scrisoarea de intentie incheiata de Guvern cu FMI se face referire si la «Dalkia Romania SRL» ca fiind una dintre societatile publice de stat ale caror pierderi vor fi luate in considerare la stabilirea nivelului final al deficitului bugetar consolidat. Ei au sunat la sediul Guvernului si la FMI, cerand ca eroarea sa fie imediat corectata", au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale.

Citeste si:

Greseala urmeaza sa fie reparata intr-o noua reuniune a board-ului FMI, scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in urma misiunii din aprilie-mai, indicand ca Dalkia Romania nu mai figureaza pe lista stabilita initial. Aceasta este de altfel singura modificare operata pe lista companiilor de stat cu pierderi incluse in deficitul bugetar.

"Eroarea a fost cu atat mai ciudata cu cat Dalkia Romania nu inregistreaza pierderi si nici datorii fata de terti, inclusiv fata de statul roman, ci, mai mult, are o creanta asupra bugetului de aproape 26 milioane lei reprezentand subventii neincasate de un an", au aratat sursele.

Dalkia Romania, cu filiale in Ploiesti, Tulcea, Otopeni si Alba Iulia, este o societate de drept privat in proportie de 100%, initial constituita ca societate cu raspundere limitata, apoi transformata, in 2009, in societate pe actiuni, al carei actionar majoritar este compania franceza Dalkia International, divizia de energie a grupului Veolia Environnement. Anul trecut, Dalkia in Romania a consemnat o cifra de afaceri de aproape 53 milioane euro.