Astfel, 1,026 milioane cereri, aferente unei suprafate de 9,14 milioane hectare, au fost depuse online.

Masurile de sprijin pe suprafata cuprind schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plati nationale directe complementare (PNDC), schema de plata separata pentru zahar, plati tranzitorii pentru tomate destinate procesarii si plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala.

Finantarea este asigurata prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Pentru campania 2011, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 907,473 milioane euro euro din FEGA pentru plata unica pe suprafata.

"In perioada 16.10.2010 - 14.05.2011 s-au platit in total SAPS + PNDC - plati complementare nationale 942 milioane euro, din care 646 milioane euro plati din bugetul UE", se arata intr-un comunicat al APIA.

Citeste si:

Conform sursei citate, depunerea electronica a cererilor SAPS, proces lansat anul trecut, a condus la scaderea ratei de supradeclarare cu 50% si la realizarea unei baze de date integral electronice cu parcelele fermierilor.

Fermierii au putut depune cereri de sprijin pe suprafata pentru anul in curs, fara penalizari, pana luni. Pentru cererile transmise dupa aceasta data se aplica, la suma totala de plata, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa 10 iunie cererea de sprijin nu va mai fi admisa.

In ceea ce priveste platile pentru zone defavorizate si agromediu 2010-2011, sumele vor fi virate din luna iunie, in total 293,86 milioane euro.