Presedintele Traian Basescu spune ca iesirea Romaniei din criza se va face cand cresterea economica solida va depasi 3%. Pana atunci, este nevoie de precautie si de intelegere.
„Am trecut printr-un moment teribil de greu, am avut sentimentul ca suntem ca o tara in razboi. Nicio tara nu a avut o atitudine mai ostila impotriva iesirii din criza. Sentimentul meu ca o tara in criza si o cadere ca a Romaniei este o tara care suporta efectele unei conflagratii, din punct de vedere al modului in care cetatenii isi vad viitorul. Romania a trecut printr-un soc teribil, nepermis de neprevazut”, a declarat Traian Basescu, la o conferinta organizata de Ziarul Financiar.

Presedintele spune ca iesirea din criza va fi cand Uniunea Europeana si Romania vor avea o crestere solida de la 3% in sus.

„Trebuie sa fim precauti si sa intelegem ca nu am castigat batalia cu propria noastra ineficienta. Romania nu a iesit din criza. Guvernul a reusit sa scoata tara din recesiune, trebuie sa o scoata si din criza”, a explicat Basescu.

Presedintele se declara optimist in ce priveste prognozele evolutiei economiei in acest an, de 1,5%, si crede ca se poate vedea o crestere de 2 procente a PIB-ului, in acest an.

„Sunt mai optimist decat prognozele insa ramane sa vedem. Cred ca putem depasi 2%. In ceea ce priveste inflatia, de la nivelul politicului va trebui stabilit clar un calendar al liberalizarii preturilor in energie si gaze. Pentru a putea avea pretentia ca BNR sa isi atinga obiectivul de inflatie va trebui sa avem un calendar clar. Pana la finalul lui 2013 preturile la energie si gaze trebuie sa fie complet liberalizate pentru industrie, iar pentru populatie pana la 2015”, a declarat Basescu.

Presedintele spune ca Romania nu este inca o tara competitiva, dupa ce criza a aratat ca nu putem creste consumul prin imprumuturi. In opinia sa, trebuie crescut nivelul de trai al populatiei prin cresterea competitivitatii.

„In timpul crizei, cred ca sectorul privat s-a ajustat, este competitiv pe piata europeana, insa sectorul de stat nu a facut mare lucru. Din acest punct de vedere, obiectivul managementului corect in sectorul de stat este primordial, el este cel care nu ne lasa sa fim competitive. Degeaba ai Dacia care exporta, cand ai regiile de stat care franeaza avantul competitiv”, a mai spus Basescu.

Astfel, carbunele si caile ferate sunt doua obiective fundamentale in procesul de restructurare. Optiunea nu este un management strain, ci unul depolitizat si dupa criterii de performanta.

Avem probleme in depolitizarea managementului, lucru care trebuie dublat prin lege. Regiile nu mai pot face obiectul negocierilor politice”.

Basescu spune ca al doilea program apartine 100% Guvernului Romaniei si s-a decis mentinerea acordului cu FMI inca doi ani, ca obicetivele sa fie realizate.

„Am apelat la acest acord pentru ca avem nevoie sa ne ferim de riscul politic al alegerilor din 2012. Teama mea a fost ca va exista tentatia unor masuri populiste in 2012, sper intr-o categorie de politicieni responsabili. In ani electorali noi ne-am defectat, ne-au creat probleme la care guvernele au lucrat doi ani pentru a repara lucrurile”, a mai explicat presedintele.

Prioritatile pentru 2011 – 2012 sunt consolidarea si reforma fiscala, consolidarea financiar-bancara, stabilizarea preturilor, guvernanta intreprinderilor de stat, piata de energie si de gaze.

„Unul din obiective este ca in 2011-2012 deficitul de cont curent sa nu depaseasca 5% din PIB. Este un lucru relativ dificil de realizat insa nu imposibil. Esenta este sa ne concentram pe o stimulare consistenta a exporturilor si nestimularea consumului excesiv. Desi avem o crestere a vitezei de absorbtie a fondurilor europene, ea este inca lenta. Avem zone aproape blocate – la mediu si la transporturi. Exista resurse de creare de locuri de munca. Teama mea este ca am putea constata ca nu avem capacitate de absorbtie. Guvernul a creat programe de generare de locuri de munca, marea problema este absorbtia corecta a acestor fonduri”, explica presedintele.

Basescu a mai spus ca este nevoie de o adordare diferita in ce priveste functionarea statului, aceasta fiind una din prioritatile sale in discutiile cu partidele politice – reorganizarea administrativa a tarii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri