Cu o Romanie iesita tehnic din recesiune, presedintele Traian Basescu are curaj sa priveasca in viitor cu mai multa incredere, estimand o crestere economica care ar putea depasi 2%. La polul opus, oamenii de afaceri si analistii financiari sustin ca desi meseria lor implica si o doza de optimism, nu pot fi irationali si se asteapta la o revenire mai sustinuta a economiei abia in 2012.
“Am trecut printr-un moment teribil de greu, am avut sentimentul ca suntem ca o tara in razboi. Nicio tara nu a avut o atitudine mai ostila impotriva iesirii din criza. Sentimentul meu ca o tara in criza si cu o cadere ca a Romaniei este o tara care suporta efectele unei conflagratii din punct de vedere al modului in care cetatenii isi vad viitorul. Romania a trecut printr-un soc teribil, nepermis de neprevazut”, a declarat Traian Basescu, in cadrul unui eveniment organizat de Ziarul Financiar.

Totodata, acesta a cerut prudenta si intelegere in conditiile in care Romania “nu a iesit din criza” si nu am castigat “batalia cu propria noastra ineficienta”. “Guvernul a reusit sa scoata tara din recesiune, trebuie sa o scoata si din criza. Si iesirea din criza va avea loc atunci cand Uniunea Europeana si Romania vor avea o crestere solida de la 3% in sus”, a explicat Basescu.

Presedintele se declara optimist in ce priveste prognozele evolutiei economiei in acest an, de 1,5%, si crede ca se poate vedea o crestere de 2 procente a PIB, in acest an.

Totodata, acesta a aratat ca Romania nu este inca o tara competitiva, dupa ce criza a aratat ca nu putem creste consumul prin imprumuturi. In opinia sa, trebuie crescut nivelul de trai al populatiei prin cresterea competitivitatii.

“In timpul crizei, cred ca sectorul privat s-a ajustat, este competitiv pe piata europeana, insa sectorul de stat nu a facut mare lucru. Din acest punct de vedere, obiectivul managementului corect in sectorul de stat este primordial, el este cel care nu ne lasa sa fim competitivi. Degeaba ai Dacia care exporta, cand ai regiile de stat care franeaza avantul competitiv”, a mai spus Basescu.

Astfel, carbunele si caile ferate sunt doua obiective fundamentale in procesul de restructurare. Optiunea nu este un management strain, ci unul depolitizat si dupa criterii de performanta.

Basescu spune ca al doilea program apartine 100% Guvernului Romaniei si s-a decis mentinerea acordului cu FMI inca doi ani, ca obiectivele sa fie realizate.

“Am apelat la acest acord pentru ca avem nevoie sa ne ferim de riscul politic al alegerilor din 2012. Teama mea a fost ca va exista tentatia unor masuri populiste in 2012, sper intr-o categorie de politicieni responsabili. In toti anii electorali noi ne-am defectat, am avut probleme la care guvernele au lucrat doi ani pentru a repara lucrurile”, a mai explicat presedintele.

Prioritatile pentru 2011 – 2012 sunt consolidarea si reforma fiscala, consolidarea financiar-bancara, stabilizarea preturilor, guvernanta intreprinderilor de stat, piata de energie si de gaze.

“Unul din obiective este ca in 2011-2012 deficitul de cont curent sa nu depaseasca 5% din PIB. Este un lucru relativ dificil de realizat insa nu imposibil. Esenta este sa ne concentram pe o stimulare consistenta a exporturilor si nestimularea consumului excesiv. Desi avem o crestere a vitezei de absorbtie a fondurilor europene, ea este inca lenta. Avem zone aproape blocate – la mediu si la transporturi. Exista resurse de creare de locuri de munca. Teama mea este ca am putea constata ca nu avem capacitate de absorbtie. Guvernul a creat programe de generare de locuri de munca, marea problema este absorbtia corecta a acestor fonduri”, afirma Basescu.

Presedintele Traian Basescu a ramas consecvent in privinta pozitiei sale fata de cresterea TVA. El declara anul trecut ca nu este un sustinator al cresterii TVA, opinand ca solutia adoptata de Guvern nu rezolva problemele Romaniei nici macar pe termen mediu, ba mai mult, erodeaza veniturile pensionarilor. La fel de vehement, Basescu a declarat acum ca majorarea TVA a fost o eroare politica, sustinuta inclusiv de "marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL", care a intarziat iesirea din recesiune cu cel putin sase luni.

El a mai spus ca acel impozit pe pensii s-ar fi putut elimina repede, eventual in doua etape, pana la 1 ianuarie 2012, in timp ce reducerea TVA presupune ani de zile.

Basescu a mai spus ca este nevoie de o adordare diferita in ce priveste functionarea statului, aceasta fiind una din prioritatile sale in discutiile cu partidele politice – reorganizarea administrativa a tarii.

"Este greu sa ne mai surprinda ceva. In momentul de fata, exista mai multe semne de intrebare. Si cel mai mare este cum isi vor plati statele datoriile. Trebuie sa privim cu responsabilitate, cu speranta, insa si cu siguranta pentru ca stim ce avem de facut. Nu mai putem imprumuta bani pentru ajutoare sociale, pensii, ci ne imprumutam ca se ne dezvoltam", crede Traian Basescu.

Mediul de afaceri, din nou la apel

Iulian Sorescu, partener si consilier fiscal al Noerr, firma care reprezinta printre altele si companii germane, a declarat ca primul lucru pe agenda investitorilor cu care a discutat o reprezinta stabilitatea cadrului fiscal. “Sunt bulversati ca lucrurile se schimba foarte repede. Isi doresc o rapiditate a rambursarii TVA, sunt sume imense blocate la bugetul de stat, precum si simplificarea controalelor de TVA. Avand bani blocati in bugetul de stat nu pot sa-si desfasoare activitatile cum trebuie”, explica Sorescu.

Potrivit acestuia, investitorii sunt in faza de prospectare a pietei si de analizare a obiectivelor setate inainte de debutul crizei financiare. In plus, in sectorul fuziuni si achizitii (M&A) singurele tranzactii care s-ar putea finaliza in acest an sunt cele din zona energiei verde.

De asemenea, datele Noerr arata o reluare a angajarilor si aparitia de noi societati. “Semnale pozitive vin in special din partea companiilor auto si din domeniul productiei, in cadrul carora s-au facut angajari in ultimele luni”, spune Sorescu.

Totodata, un semnal pozitiv il reprezinta si interesul in crestere al companiilor fata de ajutoarele de stat, ceea ce denota o revenire a apetitului investitional. “Cei care se intereseaza acum de ajutoare de stat vor investi in 2012. Asteptam o revenire pe partea de productie in 2012”, completeaza consilierul fiscal.

Un aspect sesizat de acesta este lipsa vizibilitatii informatiilor cu privire la modul de obtinere a ajutoarelor de stat si a exemplelor de succes care au recurs la aceasta metoda de finantare.

“Dintr-un buget de un miliard de euro s-au consumat doar 232,9 mil. euro. Investitorii isi doresc sa vada cazurile de succes, sa aiba dovada ca aceste fonduri se dau. Atuuri pe hartie exista, insa discutand cu investitorii acestia realizeaza ca economiile cu forta de munca sunt pierdute pe partea de infrastructura si logistica. Asta va duce la o redirectionare a domeniului auto catre Transilvania, Timisoara, unde infrastructura este mai buna decat in partea de est si distanta pana la granita este mai scurta”, crede Iulian Sorescu.

La randul sau, Florin Pogonaru (foto dreapta), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a declarat ca firmele romanesti trebuie “sa dea dovada de mai mult curaj” in accesarea ajutoarelor de stat, in conditiile in care s-a observat un numar mai mare de companii straine care acceseaza aceste fonduri.

O problema sesizata de acesta este scaderea dinamii exporturilor si a productiei industriale, pe fondul “unor speculatii care duc la intarirea excesiva a leului”.

A fost un mars fortat spre export, am inceput sa gafaim la export si sunt probleme. In momentul in care ai scaderi pe exporturi este un semn ca ai probleme cu cursul de schimb. In plus, nu ma astept sa vad miscari serioase in domeniul investitiilor. Sa ne uitam la numarul insolventelor in sectorul IMM, fapt ce demonstreaza o rupere a lantului de valori”, afirma Pogonaru.

Si Frank Hajdinjak, presedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie, sustine ideea unei legislatii transparente si a stabilitatii cadrului economic si fiscal ca mijloc de atragere a investitiilor straine.

“Tehnic am scapat de recesiune insa sistemul este fragil, multi clienti intra inca in insolventa sau faliment, au probleme cu lichiditatea”, spune presedintele ACUE.

Acesta a criticat si gradul redus de absorbtie al fondurilor europene. “Este un mare pacat ce se intampla. Daca toate acele fonduri europene care asteptau Romania ar fi fost accesate, multe probleme ar fi fost rezolvate acum”, crede Frank Hajdinjak.

Totodata, acesta a aratat ca situatia din sectorul energetic este foarte dificila. Daca in perioada 2007-2008, au fost anuntate multe proiecte majore in aceasta zona (Cernavoda, Braila), in prezent acestea au fost amanate sau, mai grav, anulate.

“Avem nevoie de investitii majore in acest domeniu, pentru un sector energetic eficient, care ar plasa Romania intr-un loc strategic. Potentialul este foarte bun. 5 mld.euro asteapta sa vina in Romania in energia eoliana. E nevoie de mai multa actiune”, sustine oficialul ACUE.

Isi revine creditarea?

"Am iesit din recesiune. Toata lumea este de acord ca vom avea o crestere, care va da mai multa stabilitate economica tarii. Si daca ne gandim ca timp de 2-3 ani cetatenii si-au infranat dorinta pentru credit, cred ca acest apetit pentru consum va reveni", a afirmat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Acesta a mai afirmat ca oamenii vor simti ca au mai multa stabilitate in ceea ce priveste veniturile, iar aceste elemente vor duce la cresterea apetitului pentru consum. "Nu vreau sa credeti ca va fi o revenire la consumul din anii 2007. Cred ca vom asista la o revigoare a creditarii" a spus Ghetea.

Pe de alta parte, Radu Ghetea a sustinut ca foarte putine companii sunt bancabile, deoarece multe societati au iesit "sleite" din criza.

In opinia lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Romania ar fi iesit din recesiune inca de anul trecut daca TVA nu era majorata.

"TVA este o taxa pe cumparaturi, pe targuieli, pe care o plateste intreaga populatie, de la cumparaturile de lapte pentru sugari la super-limuzinele pe care le cumpara marii mestesugari, in loc sa investeasca in firmele lor", a spus Vasilescu.

Acesta a mai spus ca trebuie sa inceapa batalia pentru reducerea inflatiei, iar anul viitor sa fie apasat acceleratorul pentru consolidarea cresterii economice, dar si pentru a adopta euro in 2015, daca obiectivul va fi mentinut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri