O reducere a contributiilor sociale cu doua puncte procentuale, asa cum s-a vehiculat in urma cu cateva luni in mediul guvernamental, poate parea mica, dar in cazul intreprinderilor mici si mijlocii poate conduce la o reducere a sarcinii fiscale, iar pentru companiile mari economia este si mai ridicata.

Reducerea contributiilor sociale cu 2% ar insemna, spre exemplu, pentru o companie cu 15 angajati si un fond de salarii de 130.000 de lei pe luna, o economie de 2.600 de lei, potrivit unei analize realizate de specialistii Ernst&Young.

Intreprinderile mici si mijlocii erau considerate inainte de recesiune ca fiind motorul economiei romanesti. Insa, recesiunea si multiplele modificari fiscale au zdruncinat mediul antreprenorial din Romania.

"Pentru a determina efectul pe care il va avea reducerea cu 2% a cotelor de contributii sociale datorate la nivelul angajatorului, am efectuat un calcul comparativ, considerand o companie cu 15 angajati si un fond de salarii de 130.000 lei/luna. Astfel, pentru acest fond de salarii la nivel de companie, o posibila diminuare cu 2% a contributiilor sociale ar duce la o reducere similara a cheltuielilor salariale inregistrare de o companie", afirma Corina Carpov, tax manager in cadrul Ernst&Young Romania.

In prezent, contributiile sociale suportate de compania ce are 15 angajati se ridica la 36.450 de lei in cazul fondului de salarii luat in calcul in analiza. Reducerea cotei contributiilor cu 2 puncte procentuale ar conduce la scaderea valorii acestora cu 2.600 de lei, pana la 33.850 de lei, potrivit analizei E&Y.

Carpov mentioneaza ca pentru companiile cu un numar mare de angajati, reducerile de costuri ar putea fi chiar mai mari.

Citeste si:

Reprezentantii Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham) sustin reducerea contributiilor la asigurarile sociale, in vederea cresterii numarului de locuri de munca, mentionand ca doar imbunatatirea legislatiei muncii nu este suficienta in acest sens.

Oficialul E&Y mai precizeaza ca, in prezent, baza de calcul a contributiei la pensie (cota - 20.8% pentru angajator) este plafonata la de 5 ori castigul salarial mediu brut (2.022 lei/luna) inmultit cu numarul angajatilor pentru care se calculeaza contributia in luna respectiva.

"Totusi, din experienta noastra, am observat ca majoritatea companiilor datoreaza aceasta contributie la total fond salarii, deoarece, pentru a se incadra in plafon, o mare parte dintre angajati ar trebui sa realizeze un venit brut lunar de cel putin 2.022 lei", explica Corina Carpov.

"In situatia in care se va lua in considerare reducerea cotelor de contributii sociale si la nivel de angajat, acest lucru va afecta venitul net primit de individ, insa surplusul efectiv primit de angajat ar depinde de venitul brut al acestuia si nu de costul la nivel de companie", concluzioneaza tax managerul din cadrul Ernst&Young.

Oficialii Guvernului au incercat in primavara acestui an sa ii convinga pe membrii delegatiei FMI in Romania sa accepte reducerea cotelor CAS cu cateva procente incepand din a doua jumatate a lui 2011. Insa, specialistii de la Washingtonsi-au mentinut pozitia ferma: "Nu exista spatiu fiscal pentru reducere!"

Reducerea cotei TVA sau a altor taxe va fi posibila abia dupa ce Romania va imbunatati nivelul de colectare al taxelor si eficienta procesului de colectare, sustine Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. El este de parere ca acest lucru se va intampla doar pe termen lung, posibil in urmatorii 5 sau 10 ani.