Guvernul a discutat, miercuri, un proiect de hotarare care prevede reducerea cu pana la de cinci ori a chiriei pe metru patrat pentru casele administrate de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) si a terenului aferent, dar decizia a fost amanata, premierul Boc cerand un studiu mai clar.
Reducerea cuantumului chiriei a fost argumentata prin faptul ca locuintele RA-APPS sunt foarte mari, iar sumele de plata calculate la metrul patrat sunt astfel greu de suportat de catre chiriasi, depasind tarifele de pe piata libera, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Aprobarea hotararii a fost insa amanata, premierul Emil Boc cerand un studiu mai clar din care sa rezulte necesitatea diminuarii acestor chirii, in conditiile in care RA-APPS reclama scaderea veniturilor.

In toamna anului 2008, Camera Deputatilor a avizat o ordonanta de guvern privind cresterea chiriei pentru locuintele administrate de RA-APPS. Argumentul prezentat atunci a fost ca nivelul redus al tarifului chiriei nu acopera cheltuielile efective cu aceste imobile, astfel ca se impune majorarea acestora in regim de urgenta.

In privinta impactului socio-economic al proiectului de act normativ, se arata ca desi vor avea impact asupra bugetului chiriasilor RA-APPS, care vor fi nevoiti sa suporte, pentru aceleasi spatii, chirii mai mari, se va elimina insa inechitatea existenta in cee ce priveste nivelul chiriilor incasate de RA-APPS, raportat la nivelul chiriilor de pe piata imobiliara.

Astfel, chiria pentru un apartament cu supafata totala de pana la 60 de mp, in suprafata utila de 43,40 mp, este de 275,43 lei, iar pentru un apartament cu suprafata totala de 60-80 de mp, in suprafata utila de 70,60 mp, chiria va fi de 605,93 lei.

Pentru un apartament cu suprafata totala de 80-100 de mp si suprafata utila de 93,58 mp, chiria este de 986,84 lei, iar pentru un apartament de peste 100 mp, cu suprafata utila de 149,35 mp, chiria este de 1.642,39 lei. Pentru o vila in suprafata utila de 225,64 mp, chiria este de 5.697,96 lei.

Pretul chiriilor date ca exemplu in ordonanta este stabilit la un curs de schimb de 3,7 lei/euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri