Numarul somerilor a scazut in aprilie fata de luna anterioara cu peste 46.000, rata somajului ajungand la 5,41 la suta fata de 5,92 la suta in martie, informeaza Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).
ANOFM confirma astfel datele furnizate anterior Wall-Street.ro, cand institutia a explicat diferenta de trend intre evolutia somajului si reducerea PIB.

“Daca in contextul in care economia a cunoscut o scadere sau o stagnare in perioada aprilie – octombrie 2010, iar rata somajului inregistrat a cunoscut o scadere pana in prezent, se poate spune ca este de asteptat ca, in conditiile in care economia are o evolutie pozitiva, rata somajului sa se mentina la un nivel constant, sau sa continue trendul descrescator”, au precizat reprezentantii ANOFM pentru wall-street.ro, intr-un raspuns semnat de Silviu Bian (foto), presedintele institutiei.

Rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii aprilie a fost mai mica cu 0,51 puncte procentuale decat cea din luna martie si mai mica cu 2,66 puncte procentuale decat cea din luna aprilie a anului trecut.

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene a fost de 493.438 de persoane, cu 46.228 mai putine fata de luna anterioara.

In ceea ce priveste rata somajului inregistrat pe sexe, in luna aprilie, comparativ cu martie, rata somajului masculin a scazut de la valoarea de 6,52 la suta (martie) la 5,90 la suta (aprilie), iar rata somajului feminin a scazut de la 5,24 la suta la 4, 85 la suta.

ANOFM informeaza ca scaderi ale ratei somajului s-au inregistrat in toate judetele si in municipiul Bucuresti, cele mai importante fiind in judetele Covasna, Hunedoara, Galati, Harghita, Salaj si Vaslui.

Potrivit Mediafax, cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost in judetele Vaslui (10,15 la suta), Dolj (9,36 la suta), Teleorman (9,19 la suta), Mehedinti (9,17 la suta), Buzau (8,66 la suta), Covasna (7,95 la suta), Alba (7,73 la suta), Galati (7,59 la suta) si Ialomita (7,44 la suta).
Din totalul somerilor inregistrati la nivel national, 200.633 au fost someri indemnizati si 292.805 neindemnizati.

Numarul somerilor indemnizati a scazut cu 31.088 persoane, iar numarul somerilor neindemnizati a scazut cu 15.140 persoane fata de luna precedenta.

Premierul si ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a anuntat din 9 mai rata somajului din aprilie, mentionand ca aceasta a ajuns la nivelul lunii ianuarie 2007.

Potrivit acestuia, rata somajului a continuat scaderea, inceputa inca din luna mai a anului trecut, cand a fost inregistrat cel mai mare numar de persoane fara loc de munca, respectiv 765.285, iar rata somajului a fost de 8,39 la suta.

"Dupa doi ani grei de criza revenim la o cifra a somajului mai favorabila, chiar daca numarul de someri inca ma ingrijoreaza", a declarat primul-ministru Emil Boc.

Demnitarul a declarat ca se asteapta ca si in luna mai rata somajului sa continue sa scada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri