"Nu as spune ca este o lipsa de proiecte, ci o lipsa de capacitate de implementare a acestor proiecte conform graficului initial, in sensul ca trecem prin niste amanari lungi in toate fazele procesului de absorbtie. De exemplu, procesul de achizitii publice care este de multe ori contestat, mai ales in Romania, dar exista amanari mai ales in implementare. Ceea ce vedem noi este de fapt o rata de absorbtie foarte mica a fondurilor. Sunt fonduri care au fost deja alocate, au fost deja aprobate, dar sunt niste amanari, niste intarzieri in proiect si asta este determinata de o lipsa de capacitate, mai ales in sectorul public, principalul partenere al nostru", a declarat Messori, in cadrul unui seminar pe teme economice.
Ea a mentionat ca BEI nu are o limita privind sumele pe care le poate imprumuta Romaniei.

"Cu cat absorb mai mult, cu atat mai bine mai bine pentru Romania. Exista resurse care nu au fost utilizate. Exista multa speranta pentru viitor intrucat am vazut ca lucrurile s-au schimbat. In 2010 am vazut rata de virare a fondurilor BEI aproape dublandu-se in Romania", a continuat Messori.

Oficialul BEI a mai spus ca Guvernul si-a schimbat strategia privind absorbtia fondurilor, de la propunerea continua de noi proiecte la utilizarea sumelor deja aprobate de BEI, alte institutii financiare si UE.

Ea a dat ca exemplu performanta foarte buna inregistrata in Polonia, unde cererile pentru finantarea proiectelor se depun dupa aprobarea acestora.

Citeste si:

"Din pacate din cauza regulilor asupra carora s-a cazut de acord de catre Guvern, aprobarea unui proiect in Romania nu incepe pana nu se asigura finantarea. Asta cauzeaza unele intarzieri. A cere fondurile necesare investitiei dupa aprobarea proiectului s-a dovedit deja a fi un succes", a concluzionat oficialul BEI.

Romania este pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est in privinta accesarii fondurilor europene, cu o rata de absorbtie (plati efective) de 7% in perioada 2007-2010, cele mai slabe performante fiind consemnate la capitolele transporturi si mediu, care beneficiaza de cele mai mari sume.

Un studiu al companiei de audit si consultanta KPMG arata ca Romania a obtinut pana la sfarsitul anului trecut plati efective de numai 1,5 miliarde euro (7%) din bugetul total de 23,3 miliarde euro disponibil in perioada 2007-2013 prin sapte Programe Operationale, de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European.