Produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5% in perioada urmatoare din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a contextului international, au anuntat reprezentantii federatiei Agrostar.

Agrostar pune viitoarele majorari de preturi si pe seama lipsei unei "strategii coerente" a Ministerului Agriculturii si cere demisia ministrului Valeriu Tabara, potrivit Mediafax.

"Ministrul Agriculturii nu poate sa intervina direct in reglarea preturilor, dar poate sa o faca prin politici sectoriale, ceea ce lipseste cu desavarsire la ora actuala. Pot fi luate masuri de stimulare a investitiilor si de crestere a gradului de absorbtie a fondurilor europene", sustine Niculae Stefan, presedintele Agrostar.

El considera ca lipsa unei strategii agricole duce la agravarea situatiei fermierilor si la impovararea romanilor cu preturi greu de suportat la alimente.

"In viitor, lupta pentru resursele de hrana ale planetei se va ascuti, iar Romania, desi are potential urias in domeniu, va fi doar o piata de desfacere pentru produsele scumpe din import. Optimismul exagerat al domnului Valeriu Tabara, care sustine ca Romania nu se va confrunta cu o criza alimentara, arata lipsa de realism din partea domniei sale", a completat Stefan.

La inceputul lunii mai si presedintele Romalimenta, Sorin Minea, declara ca preturile produselor alimentare procesate vor creste in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%.

El afirma atunci ca majorarile de preturi au inceput deja, se vor derula pe parcursul urmatoarelor 2-3 luni si nu se poate face nimic pentru stoparea lor.

Potrivit datelor INS, inflatia anuala a urcat de la 8,01% in martie la 8,34% in aprilie, atingand maximul din iulie 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,66% in principal ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si tigarilor.

In primele patru luni ale acestui an, preturile au crescut la cartofi cu peste 30%, la alte legume si conserve de legume cu 21,2% si in cazul zaharului cu 17,56%. Astfel, marfurile alimentare erau in luna aprilie cu 5,08% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

Federatia Agrostar a fost infiintata in 1990 si numara peste 38.000 de membri, avand in componenta sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Unde gasesti alimente bio: magazine de unde poti le poti cumpara