"In acest fel vom elimina firmele fantoma care nu platesc TVA", a spus Boc.

Potrivit ministrului Finantelor, taxarea inversa la cereale si plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei in acest an si 410 milioane lei anul viitor.

Ministerul Finantelor a anuntat, in vara anului trecut, ca a solicitat o derogare de la Comisia Europeana (CE) privind aplicarea TVA prin taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.

Dupa refuzul Comisiei, Romania a transmis forului european, in luna decembrie a anului trecut, o scrisoare in care restrange sfera produselor pentru care solicita derogare de la regimul normal de taxare la cereale si plante tehnice, respectiv porumb, grau, orz, orzoaica, secara, soia, rapita, floarea soarelui si sfecla de zahar. Solicitarea se referea la o derogare pe doi ani de la principiul aplicarii TVA in comertul cu cereale.

Citeste si:

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Lazar a declarat, in luna ianuarie, ca Romania a initiat acest demers la CE nu numai pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, ci si ca raspuns la solicitarile repetate primite din partea mediului de afaceri.

Ca raspuns, Directia Generala de Taxare si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene a aprobat, la jumatatea lunii ianuarie, solicitarea Romaniei privind taxarea inversa la cereale, masura care a fost avizata la inceputul lunii mai si de catre Consiliul UE.

In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta aprobat, marti, de Guvern se arata ca, potrivit angajamentelor asumate de Romania in contextul procedurilor aferente obtinerii autorizarii pentru aplicarea acestei masuri, taxarea inversa pentru livrarea bunurilor din categoria cerealelor si a plantelor tehnice se aplica pe o perioada de doi ani de la data intrarii in vigoare a acesteia, mai exact pana la data de 31 martie 2013 inclusiv.

Potrivit datelor oficiale, Romania pierde anual din comertul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplatii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de catre firmele de tip fantoma.