Guvernul a decis sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice, incepand cu 1 iunie 2011 si pentru circa doi ani, premierul Emil Boc sustinand ca aceasta masura, pentru care au fost obtinute toate avizele UE, reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, anunta Mediafax.
"In acest fel vom elimina firmele fantoma care nu platesc TVA", a spus Boc.

Potrivit ministrului Finantelor, taxarea inversa la cereale si plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei in acest an si 410 milioane lei anul viitor.

Ministerul Finantelor a anuntat, in vara anului trecut, ca a solicitat o derogare de la Comisia Europeana (CE) privind aplicarea TVA prin taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.

Dupa refuzul Comisiei, Romania a transmis forului european, in luna decembrie a anului trecut, o scrisoare in care restrange sfera produselor pentru care solicita derogare de la regimul normal de taxare la cereale si plante tehnice, respectiv porumb, grau, orz, orzoaica, secara, soia, rapita, floarea soarelui si sfecla de zahar. Solicitarea se referea la o derogare pe doi ani de la principiul aplicarii TVA in comertul cu cereale.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Lazar a declarat, in luna ianuarie, ca Romania a initiat acest demers la CE nu numai pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, ci si ca raspuns la solicitarile repetate primite din partea mediului de afaceri.

Ca raspuns, Directia Generala de Taxare si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene a aprobat, la jumatatea lunii ianuarie, solicitarea Romaniei privind taxarea inversa la cereale, masura care a fost avizata la inceputul lunii mai si de catre Consiliul UE.

In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta aprobat, marti, de Guvern se arata ca, potrivit angajamentelor asumate de Romania in contextul procedurilor aferente obtinerii autorizarii pentru aplicarea acestei masuri, taxarea inversa pentru livrarea bunurilor din categoria cerealelor si a plantelor tehnice se aplica pe o perioada de doi ani de la data intrarii in vigoare a acesteia, mai exact pana la data de 31 martie 2013 inclusiv.

Potrivit datelor oficiale, Romania pierde anual din comertul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplatii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de catre firmele de tip fantoma.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri