Propunerea presedintelui Traian Basescu privind limitarea prin Constitutie a deficitului bugetar la 3% din PIB si a datoriei publice la 60% din PIB s-a concretizat intr-un proiect de lege. Economistii, insa, considera ca limitarea deficitului bugetar prin Constitutie nu face sens economic si este o greseala.

Proiect lege revizuire a Constitutiei

Propunerea lansata in martie de presedintele Traian Basescu, de a introduce in Constitutie limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB, este pe punctul de a se concretiza. Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB, potrivit prevederilor din proiectul de lege de revizuire a Constitutiei publicat de Administratia Prezidentiala.

Este benefica limitarea deficitului bugetar si a datoriei publice prin Constitutie?

Economistii nu vad probleme in limitarea nivelului datoriei publice la 60% din PIB, ci cred ca se poate impune chiar si un nivel mai scazut, dar considera ca limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB este "o greseala, o decizie lipsita de sens economic".

Presedintele Traian Basescu este, insa, hotarat sa modifice Constitutia si estimeaza ca proiectul de revizuire va ajunge in Parlament in a treia decada a lunii iunie, inainte de vacanta de vara a Parlamentarilor. Mai mult, Traian Basescu doreste sa mearga in Parlament pentru a-si prezenta opinia privind revizuirea Constitutiei.

"Estimez ca voi fi in masura sa trimit proiectul la Parlament inainte de vacanta de vara, intre 20 si 30 iunie. Va informez ca dupa ce voi avea avizul Consiliului Legislativ, voi transmite si partidelor proiectul cu tot cu avizul, pentru a fi informati, si intentionez sa solicit Parlamentului o prezenta a mea in plen in a treia decada a lunii iunie, pentru a informa Parlamentul cu privire la punctul meu de vedere privind revizuirea", a declarat Basescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Pro sau Contra: Ce spun economistii?


"Limitarea datoriei publice prin Constitutie nu reprezinta o problema, ci chiar se poate sa se stabileasca o limita mai scazuta decat 60% din PIB. In schimb, limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB este o greseala si nu are sens economic. In plus, limita nici nu poate sa fie atinsa. Din punct de vedere economic, ar avea sens sa se introduca o limitare pentru nivelul deficitului structural, dar nu pentru deficitul bugetar", a declarat, pentru wall-street.ro, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Nicolaie Chidesciuc sustine ca limitarea deficitului bugetar poate conduce chiar la efecte negative pentru economie, iar autoritatile trebuie sa admita ca sunt aspecte pe care nu le pot controla in totalitate.

"Problemele unei tari nu le rezolvi prin Constitutie. Pentru o tara atat de indisciplinata cum este Romania, cu guverne indisciplinate, as putea spune ca limitarea deficitului si a datoriei este necesara, dar pot aparea momente in care aceste tinte sunt depasite..Atunci ce facem? Incalcam Constitutia?", explica economistul Daniel Daianu (foto dreapta).

Intrebat ce se va intampla daca un guvern nu respecta parametrii economici, Traian Basescu a precizat ca aceste lucruri trebuie sa fie stabilite in legea raspunderii ministrilor. "Guvernul va trebui sa aiba descrisa raspunderea penala pentru fiecare element de nerespectare a constitutiei. Primul care raspunde este prim-ministrul", a declarat Basescu.

Fostul europarlamentar nu sustine varianta limitarii prin Constitutie si nici "punerea economiei pe acest pilot automat".

"Statul are nevoie de Constitutie, dar nu as include economia in acest pat al lui Procust", a declarat Daniel Daianu.

Limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB ar insemna ca politica bugetara sa fie prociclica in special in perioadele de recesiune, fapt ce ar afecta negativ situatia economiei. In recesiune, veniturile bugetare se reduc si cheltuielile cresc, astfel ca deficitul bugetar se adanceste. Intr-un astfel de scenariu se va recurge la majorarea taxelor pentru a se creste veniturile sau la reducerea cheltuielilor. Ambele variante ar conduce la prelungirea recesiunii.

Practic, aceasta politica a fost utilizata in 2010, cand Guvernul a decis majorarea TVA cu 5 puncte procentuale si reducerea salariilor bugetarilor cu 25% intr-o perioada in care economia se afla in recesiune.

Deficitul bugetar trebuie sa se reduca la 4,4% din PIB in acest an si la 3% din PIB anul viitor.

Romania a inregistrat in 2010 un deficit al bugetului general consolidat in valoare de 33,3 miliarde de lei, reprezentand 6,5% din PIB. Trezoreria are de finantat in 2011 un deficit de 4,4% din PIB, circa 24 miliarde lei la un PIB estimat de 544 miliarde lei.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri