Preturile productiei industriale, constante

Preturile productiei industriale, pe total piata interna si externa, din aprilie s-au situat la acelasi nivel comparativ cu martie si au inregistrat o crestere cu 9,6% fata de luna corespunzatoare din anul 2010, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), scrie Mediafax.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au crescut in aprilie, fata de martie, cu 0,3%, iar cele pentru piata externa au scazut cu 0,8%, se arata intr-un comunicat al INS.

Pe sectiuni au fost observate cresteri de pret la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,3%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,2%). Ieftiniri s-au inregistrat in industria extractiva (-1,1%) si industria prelucratoare (-0,3%).

Pe marile grupe industriale s-au operat majorari de preturi in industria energetica (+1,1%) si industria bunurilor de capital (+0,3%). Preturile au scazut in industria bunurilor de uz curent (-0,8%) si industria bunurilor intermediare (-0,5%).

Comparativ cu aprilie 2010, pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+11,2%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+9,2%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,5%), in industria extractiva (+2,5%).

Pe marile grupe industriale, scumpiri semnificative se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+12,3%) si industria energetica (+11,7%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+4,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,4%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri