Astfel, in primele trei luni, costul orar al fortei de munca a scazut cu 22,08% in activitati de spectacole, culturale si recreative, cu 21,95% in invatamant, cu 17,93% in sanatate si asistenta sociala si cu 17,15% in administratie publica, ca urmare a diminuarilor salariale aplicate de la jumatatea anului trecut, recuperate partial in ianuarie 2011, si de plata in ianuarie-martie 2010 al celui de-al 13-lea salariu, a primelor de vacanta si diferentelor de incadrare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cresteri semnificative ale costului orar al fortei de munca s-au inregistrat in comert (9,24%), informatii si comunicatii (7,47%) si tranzactii imobiliare (6,30%).

Scaderea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 2,16%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 2,15%.

Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat scaderi de 1,95% in ambele forme (ajustata dupa numarul zilelor lucratoare si neajustata).

Citeste si:

Comparativ cu trimestrul anterior, costul orar al fortei de munca in forma ajustata a crescut in ianuarie-martie 2011 cu 1,03%. O crestere mai accentuata s-a observat in invatamant (12,56%), administratie publica (10,58%) si sanatate si asistenta sociala (7,76%). Scaderi semnificative s-au inregistrat in distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-6,18%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,49%) si industria prelucratoare (-5,26%).

Cresterea costului orar al fortei de munca in administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala a fost determinata de aplicarea legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar .

In primele trei luni ale acestui an, fata de octombrie-decembrie 2010, cresterea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,07%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,90%. Majorarile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 1,28% si respectiv 1,13%.