Un pachet de tigari se va scumpi cu 16.000 de lei vechi, iar o sticla de alcool cu aproximativ 60.000 de lei vechi, in cazul in care va intra in vigoare legislatia privind reforma in domenul Sanatatii. Ultima forma a acesteia prevede ca firmele care produc sau importa tigarete sa contribuie la constituirea Fondului National de Sanatate cu suma de 10 euro pe mia de tigarete. In cazul bauturilor alcoolice, altele decat bere sau vinuri, suma menita a hrani bugetul Sanatatii este de 200 euro pe hectolitru alcool pur sau 2 euro pe fiecare litru alcool pur.

Aceasta masura este de o inconsecventa si de un neprofesionalism caracteristice acestui Guvern. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, isi bate joc si de el si de Guvernul din care face parte si de industriile din domeniu. Ma mira pasivitatea Guvernului si a ministrului de Finante la aceasta masura. Pot sa sper ca e un derapaj in capul domnului ministru, de la care se va reveni. Trebuie sa fie in guvernu asta si oameni normali, a declarat directorul Corporate Affairs al Philips Morris, Peter Imre, sustinator, in trecut al introducerii pretului minim de referinta la tutun.

Daca va intra in vigoare, aceasta masura nu va insemna decat falimentul, scris cu litere mari, al industriei alcoolului din Romania. O taxa de peste 200 de euro pe hectolitru, plus acciza de 465 euro, duce nivelul birurilor la 665 euro, fara a mai lua in calcul TVA-ul. Acest nivel este peste cel din UE. Evaziunea fiscala va ajunge la peste 90%. Nu va plati nimeni. S-a terminat, punem cruce, se va umple Romania de cazane, vor fi instalate cazane de tuica si in Bucuresti, crede presedintele Garant Alcool, Romulus Dascalu, pentru Averea. Taxa pe viciu, atat in cazul tutunului, cat si a alcoolului, va fi pusa numai in cazul producatorilor persoane juridice, nu si al celor fizice. Acesta este motivul pentru care Dascalu crede ca populatia se va indrepta catre tuica si alte rachiuri de casa sau contrafacute, in detrimentul produselor comercializate legal. Pretul unui pachet de tigari se va scumpi cu 16 mii de lei. Acciza se calculeaza pe pretul de vanzare cu amanuntul. Iar aceasta taxa pe viciu este trecuta in costuri, si numai dupa aceea se calculeaza acciza si TVA-ul, afirma director JTI, Gilda Lazar.

Saptamana trecuta ministrul Nicolaescu a prezentat la Palatul Parlamentului, un proiect de lege in care taxa pe viciu nu era inclusa.

In schimb, era prevazut ca un procent din incasarile pe accize si tutun, care urma a fi stabilit de Finante, sa se indrepte direct catre bugetul Sanatatii.

De altfel, reprezentantii industriei tutunului calculasera ca la un procent de 10% din accize destinat Sanatatii, Nicolaescu castiga aproximativ 90 milioane euro.

O alta suma considerabila venea din cota de 12% din valoarea incasarilor din publicitatea laproduse de tutun, tigari si bauturi alcoolice, restul, pana la 2.000, cat dorea ministrul, urmand a proveni din procentul de 10% din acciza pe alcool. Ieri, insa, noua taxa, pentru care Nicolaescu a pledat inca de la inceputul mandatului sau, a reparut din senin in textul proiectului pus pe pagina de Internet a Ministerului de Finante.

Aceasta este o taxa la taxa. Ea va avea ca efect imediat o majorare cu peste 45% a preturilor de vanzare cu amanuntul, respectiv o crestere de peste 70% a poverii fiscale.

Romania s-a angajat, fata de Uniunea Europeana ca, pana in 2010, incidenta accizei pentru categoria cea mai populara de tigarete sa fie egala cu cel putin 57% din pretul de vanzare cu amanuntul, dar nu mai mica de 64 euro pe mia de tigarete.

In cazul in care se va introduce taxa pe viciu, incidenta va fi de numai 44%, si se situeaza a aproximativ 23 euro pe mia de tigarete, sustine Gilda Lazar. In plus, structura de surse propusa pentru Fondul de Sanatate este discriminatorie, penalizand doar tigaretele, nu si restul produselor din tutun. Ea incalca si directivele europene, potrivit carora exista doar trei tipuri de taxe care se pot aplica tigaretelor: anume acciza specifica, acciza ad valorem si TVA. Singura tara care are o astfel de taxa este Turcia.

De asemenea, respectiva prevedere incalca si recomandarile institutiilor internationale, printre care Comisia Europeana si Fondul Monetar International, preluate in Legea Finantelor Publice vizand renuntarea la fondurile speciale incepand cu anul 2005 si evidentierea de o maniera transparenta a veniturilor si alocarilor bugetare.

Fondul constituit prin introducerea acestei taxe este extrabugetar, deci ilegal si nu are nici un sens, considera Peter Imre.

Exista un Fond de sanatate la care noi contribuim si direct si indirect. O parte din accize se duce acolo, iar cei care vand produse din tutun varsa 2% in acelasi Fond, afirma directorul JTI.

Potrivit primei variante de taxa pe viciu lansata in urma cu cinci luni de ministrul Nicolaescu, orice pachet de tigari ar fi trebuit taxat cu un euro.

Pentru bauturile alcoolice sub 250 de mililitri, taxa ar fi trebuit sa fie de 0,5 euro pe sticla, pentru cele pana in 500 de mililitri - un euro, iar bauturile ambalate in sticle de 750 de mililitri - 1,5 euro. Sticlele de alcool de un litru ar fi trebuit taxate cu doi euro, iar cele de peste un litru cu 2,5 euro. A mai existat si o a doua varianta a taxei pe viciu, de 10 centi pentru fiecare pachet de tigari vandut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri