Investitorii spanioli in-cep sa se intereseze tot mai mult de oportunitatile de afaceri din Romania, a aratat Rosa Sanchez Alonso, consilier economic si comercial al Ambasadei Spaniei. „In momentul de fata, exista 1.185 de societati spaniole in tara, cu un capital social de 170 milioane euro, o prezenta destul de modesta deocamdata. Spania ocupa doar locul 16 in randul investitorilor straini, insa apreciez ca absorbtia fondurilor structurale si de coeziune dupa integrarea Romaniei va starni interesul firmelor spaniole“, crede Rosa Sanchez. Sectoarele care devin atractive pentru acestea sunt cele legate de infrastructura urbana, de transport, si chiar cel turistic sau imobiliar.

Consilierul Ambasadei Spaniei a adaugat ca firmele spaniole sunt foarte bine reprezentate pe piata internationala a lucrarilor publice, fiind pe primul loc pe piata comunitara cu o pondere de 15%. In conditiile in care aproape jumatate din lucrarile publice se refera la infrastructura urbana, investitorii spanioli sunt cu ochii pe proiectele „ambitioase“ de dezvoltare a Capitalei, propuse de municipalitate.

„Dezvoltatea unui oras inseamna reabilitarea strazilor, controlul circulatiei, gestionarea parcurilor prin concesiuni, dotarea cu echipamente de semnalizare in trafic, tratatrea apelor reziduale si asa mai departe. Posibilitatile de afaceri sunt nelimitate“, a punctat Rosa Sanchez. Gheorghe Udriste, seful Directiei Transporturi la Primaria Capitalei, a adaugat ca „cel putin doua firme din Spania s-au aratat interesate de proiectul privind managementul traficului, iar altele s-au inscris la licitatia pentru pasajul Basarab“.

Saptamana viitoare, Esperanzei Aguirre, Presedinta Guvernului Regional Madrid, se va afla in Romania pentru a participa la intalniri ce au ca scop sprijinirea proiectelor bilaterale ale comunitatii oamenilor de afaceri de catre autoritatile din cele doua tari.