Companii din Japonia, China, Coreea si SUA s-au aratat interesate sa colaboreze cu Romania la constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Ion Ariton, citat de Mediafax.

Intrebat intr-o conferinta de presa daca investitia la Cernavoda va continua, desi in urma tragediei de la Fukushima Germania a anuntat ca va inchide centralele nucleare, Ariton a raspuns ca la unitatea de la Cernavoda nu exista probleme si nu se pune problema inchiderii.

"S-a facut o analiza de catre specialistii din minister si nu avem nicio problema. Unul din reactoare, al doilea, a fost repornit de cateva zile, dupa revizia anuala. Investitia este prioritara si dorim sa facem cat mai repede cele doua reactoare. Deja avem solicitari pentru parteneriat public-privat, avem solicitari de colaborare pe acest proiect in perioada imediat urmatoare", a declarat Ariton.

Potrivit acestuia, s-au aratat interesate companii din Japonia, China, Coreea si SUA.

"Am fost la primele intalniri, am prezentat datele tehnice ale acestui proiect, urmand ca, intr-un timp scurt, dansii sa isi exprime punctul de vedere. Avem termenul de realizare a lurarilor de executie in perioada 2013-2019", a spus Ariton.

Potrivit acestuia, proiectul constructiei unei noi centrale nucleare in Romania, discutat pe vremea cand Adriean Videanu era ministru al Economiei, nu a avansat in cele noua luni de cand conduce institutia.

"Despre celalalta noua centrala nucleara, la nivel guvernamental, nu s-a luat nicio decizie. Nu se discuta de zona, de amplasament. Se discuta cand a fost domnul Videanu la Sibiu, in urma cu doi ani, dar a ramas intr-o faza de discutie. De noua luni de cand sunt eu la minister nu s-a discutat nimic, nu este o prioritate. Avem ca prioritate cele doua reactoare", a mai spus Ariton.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si