Ministerul Agriculturii solicita CE despagubirea producatorilor de castraveti

Ministerul Agriculturii solicita Comisiei Europene solutii pentru despagubirea producatorilor romani de castraveti, ale caror pierderi din intreruperea exporturilor catre Cehia si Germania si scaderea vanzarilor pe piata interna sunt estimate la 9 milioane euro in urmatoarele doua luni, informeaza Mediafax.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii, Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai organizatiei de producatori Hortifruct s-au reunit pentru a evalua pierderile producatorilor romani de castraveti.

"Ne-am reunit sa evaluam pierderile producatorilor de castraveti. Ca urmare a intreruperii exporturilor catre Cehia si Germania, producatorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi. (...) In urma evaluarilor estimam pierderi de noua milioane euro pentru urmatoarele doua luni pentru comertul intern si cel intracomunitar. Analizam situatia si o vom prezenta Comisiei Europene care va stabili modul prin care vom despagubi producatorii", a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu.

El a adaugat ca vanzarile pe piata interna au scazut cu 70% in ultima perioada, iar cererea din partea magazinelor pentru aprovizionarea cu castraveti este in continua scadere.

Aceasta situatie a aparut in urma anuntului autoritatilor germane privind o epidemie de gastroenterita cauzata de castraveti contaminati cu bacteria E.coli enterohemoragica. Autoritatile germane au declarat ca la originea contaminarii ar fi fost castraveti provenind din Spania. Epidemia de gastroenterita cauzata de bacteria E.coli, care a provocat deja moartea a 16 persoane si a afectat alte 1.400, se propaga in nordul Germaniei.

Douasprezece tari au anuntat cazuri de contaminare cu bacteria E.coli enterohemoragica.

Comisia Europeana a anuntat miercuri seara ca a anulat avertizarea lansata impotriva castravetilor bio spanioli.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri