Castigul salarial mediu net a fost de 1.498 de lei (circa 365 euro) in aprilie 2011, cu 0,3% mai mare decat in luna precedenta, potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica. Cele mai mari salarii au fost inregistrate in domeniul intermedierii financiare, iar cele mai mici au fost intalnite in HoReCa.
In aprilie 2011, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.066 de lei, cu 0,5% mai ridicat decat in luna precedenta. Cu toate acestea, salariul real din Romania a fost in scadere, fiind afectat de inflatie. Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,6%.

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.498 de lei in aprilie 2011, in crestere fata de luna anterioara cu 5 lei (+0,3%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedierea financiara (3.862 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (850 de lei).

"In luna aprilie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna martie 2011, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) si realizarilor de productii mai mari ori incasarilor mai mari functie de contracte", se explica in comunicatul INS.

Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul de 8,3% in aprilie, plasandu-se la 8,34%, peste asteptarile analistilor, care anticipau o rata de doar 8,2%.

Preturile marfurilor alimentare au crescut cel mai mult in luna aprilie, cu 0,92%, in timp ce avansul preturilor marfurilor nealimentare a fost de doar 0,87%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,42%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in aprilie fata de luna martie. Astfel, salariile au crescut in administratia publica cu 1,1% si in sanatate si asistenta sociala cu 0,4%. In sens opus, in invatamant castigul salarial mediu net din luna aprilie a scazut cu 3,1% fata de luna precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri