Despre criza si rolul Statului

• „Situatia actuala este mai serioasa decaat ne-o sugereaza un calcul pur economic. Democratia, inainte de orice, trebuie sa fie sustenabila. Deficitele severe si cronice, un grad de indatorare in continua crestere si un regim punitiv al impozitarii sunt incompatibile cu principiile unei ordini politice construita in jurul valorilor libertatii si responsabilitatii individuale. Piata libera nu este anexa statului social, ci statul social depinde de bunul-mers al pietei libere”

• „Criza mondiala ne-a demonstrat cat de vulnerabile sunt statele care intervin in exces in mersul pietei libere, inclusiv pe piata fortei de munca sau in protectia sociala, de multe ori, nejunstificat de extinsa”

Despre populism

• „Exista un permanent pericol care vine dinspre politicieni: alocarea de beneficii unor sectiuni ale electoratului pentru a-si asigura sustinerea in alegeri. Acest fapt implica o vulnerabilitate considerabila pentru intreaga societate, pentru ca institutiile reprezentative devin instrumente ale unor grupuri, in loc ca aceste institutii sa lucreze in interesul public general. Spirala beneficiilor nejustificate se intretine apoi singura”

Despre comunism

Citeste si:

• „Incapabil sa elimine Statul, asa cum isi propusese, comunismul s-a multumit sa il subrezeasca. A eliminat respectul pentru ordinea de drept in numele unei justitii partizane. A erodat legitimitatea institutiilor publice si a fortat o falsa modernizare, ale carei efecte nefaste le contabilizam si astazi.

Intrarea in postcomunism nu a insemnat si abandonarea integrala a acestei conceptii despre politica. Multi oameni asteptau un nou miracol care sa vina din partea Statului. Sperantei ca Statul trebuie sa ne asigure fericirea i-a fost substituita, gradual, ideea ca Statul trebuie sa garanteze bunastarea fiecaruia si a tuturor. Convingerea mea este ca un om politic nu trebuie sa cultive cliseele si nici sa se lase sedus de spiritul Utopiei. Societatile sunt alcatuite din indivizi care trebuie sa fie responsabili pentru propria lor soarta”

Despre democratie

• „Una dintre ideile pe care acum incercam sa le impunem in Romania este ca democratia, calitatea acesteia, depinde de rolul pe care indivizii si-l asuma, in mod liber si resposabil, in societate. Democratia nu este regimul Statului, ci acela al Cetateanului”