In Capitala si in noua dintre judetele Romaniei salariile medii nete sunt mai mari decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Nu este insa un nici un motiv de optimism. Doar veniturile salariale din Bucuresti s-au apreciat peste nivelul inflatiei, de 7,6%, consemnat in intervalul februarie 2010-februarie 2011.

Chiar daca nominal si salariatii din Dambovita, Mures, Covasna, Arges, Sibiu, Valcea, Alba, Cluj si Timis au fost mai bine platiti, in termeni reali puterea lor de cumparare a scazut fata de 2010.

Astfel, Capitala si Ilfovul raman singurele zone din Romania care pot spune ca au depasit criza. Potrivit datelor oficiale, bucurestenii castiga cel mai mare salariu mediu net la nivel national, de 1.800 de lei. Cresterea fata de anul precedent este de circa 11%, cu peste 3% mai mult fata de avansul general al preturilor.

O mare parte din puterea de cumparare de anul trecut au reusit sa conserve si angajatii din Sibiu si Arges, unde salariile s-au majorat cu 5,8%, respectiv 4,7% in perioada analizata, pana la un nivel de 1.459 de lei, respectiv de 1.340 de lei. Si Clujul si Timisul pot fi numarate printre oazele de prosperitate din Romania. In aceste judete salariile medii nete - de 1.506 lei si de 1.437 de lei - sunt printre cele mai mari din tara, iar angajatorii le-au majorat, in ultimul an cu 3%, respectiv 1,6%.

Veniturile salariatiilor din restul judetelor din tara au suferit insa o dubla corectie. Pe de o parte, angajatorii au operat taieri salariale, iar pe de alta parte, acestea au fost serios erodate de inflatie. Asa ca, la numai cativa zeci de kilometri distanta de infloritorul Bucuresti, se gasesc polii saraciei din Romania. In Calarasi, judetul cu cel mai prost platiti angajati, salariul mediu net este de numai 987 de lei, in scadere fata de perioada similara din 2010 cu 26 de lei.

Venituri medii din salarii apropiate de 1.000 de lei mai sunt consemnate de Statistica in Vaslui, Botosani, Covasna, Salaj sau Satu-Mare.

Statul, marele investitor al economiei locale

Contextul international pare sa redevina favorabil economiei romanesti, fie numai conjuntural. Fluxurile de capital revin in statele emergente, iar Romania este una dintre tinte, spune Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale din Romania (BNR). „In Romania, cresterea economica depinde foarte mult de ce se intampla in afara Romaniei. Suntem o tara mica si depindem de ce se intampla acolo si de deciziile care se iau acolo” , a spus Croitoru.

O simpla insumare a anunturilor de noi investitii facute zilele acestea indica insa o alta perspectiva. Statul roman ramane unul dintre cei mai importanti finantatori. CNADNR a lansat o nou licitatie, in valoare de 175,8 milioane de euro, pentru tronsonul de autostrada din Cernavoda si Medgidia, in timp ce MDRT anunta investitii record in constructia a 103 gradinite. La polul opus, saptamana aceasta, investitorii straini au anuntat un singur nou proiect si finalizarea altuia mai vechi. Este vorba de intentia unui consortiu din Finlanda si Polonia de a construi, cu 25 de milioane de euro, un aqua-park la Gura Humorului, precum si de incheierea cu succes a modernizarii capacitatilor de productie a combinatului detinut de rusii de la Mechel, in Otelu Rosu.

Angajatii din telecomunicatii, campionii cresterilor salariale


Tot Statistica indica sectoarele economiei in care activeaza romanii cu cele mai consistente cresteri salariale, in luna aprilie fata de martie 2011. Cel mai mare avans al remuneratiilor, de 16,6%, a fost inregistrat in telecomunicatii, urmat de cresteri intre 10 si 13% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa.

Salariile au crescut cu 7-10% si in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, captarea, tratarea si distributia apei, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

La polul opus, cea mai semnificativa reducere a castigului salarial, de aproape 30%, s-a inregistrat in fabricarea produselor din tutun, iar intre 11% si 14% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

Castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5 lei in aprilie fata de martie, la 1.498 de lei, insa raportat la inflatie, salariul mediu a fost mai mic cu 0,4% in aceeasi perioada.

Cum comentati? Cand credeti ca puterea de cumparare va reveni pe un trend ascendent?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri