Jumatate din arieratele firmelor catre bugetul de stat provin de la 10 companii, majoritatea fiind companii detinute de stat, potrivit datelor prezentate de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, in cadrul unei dezbateri pe tema "Platile restante in economia romaneasca".
In plus, 16.000 de firme au restante la banci, iar primele 1.000 de companii din aceasta categorie detineau in aprilie 2011 aproape 65% din volumul restantelor, explica Lucian Croitoru.

Numarul companiilor cu restante catre furnizori era in iunie 2010 de circa 100.000, iar primele 1.000 contabilizau aproximativ 60% din restante. Dintre acestea, firmele cu capital majoritar de stat contabilizau circa 15% din restante.

In perioada 2010 - aprilie 2011 au fost identificate 38.000 de firme care au generat incidente de plata majore, iar primele 50 in functie de volumul incidentelor detin peste 20% din totalul sumelor cu probleme.

Statul are, insa, o contributie importanta in deteriorarea disciplinei de plata, mai ales in contextul in care are de platit arierate de valori importante. Arieratele statului catre companii reprezentau la finalul anului 2010 circa 0,22% din PIB, mai exact 1,12 miliarde de lei, in scadere fata de finalul anului 2009 cand erau de 1,57 miliarde de lei.

Peste 80% din volumul arieratelor apartin bugetelor locale, mentioneaza Lucian Croitoru in prezentarea sa.

Pe de alta parte, Croitoru este de parere ca si companiile au partea lor de vina in indisciplina de piata. Companiile genereaza restante catre bugetele de stat, in volume semnificativ mai mari decat arieratele statului catre companii (18 miliarde de lei - 3,5% din PIB fata de 1,8 miliarde de lei).

Majoritatea acestor restante, mai exact peste 58%, apartineau in iunie 2010 firmelor cu capital majoritar de stat. Companiile din industria extractiva genereaza cea mai mare parte a restantelor catre buget (30%), 80% din volumul acestora fiind generat de o singura companie de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri