PIB a urcat in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu trimestrul IV de anul trecut si cu 1,7% serie bruta fata de trimestrul I din 2010, sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor, potrivit datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS).

Industria a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 10,1%, urmata de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii, cu 1,1%.

De asemenea, reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in alte activitati de servicii (-6,1%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-3,2%) si in constructii (-2,4%).

Potrivit INS, o reducere mai mica s-a inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,4%). Ca o consecinta a evolutiei pozitive a valorii adaugate brute pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 1,3%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I 2011 cererea interna a scazut cu 0,5 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010, ca urmare a reducerii atat a formarii brute de capital fix (-2,2%) cat si a consumul final total (-3,0%), acesta din urma fiind influentat, in mod special, de diminuarea semnificativa a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-10,5%).

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut imbunatatirea exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+23,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (+15,4%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Statul paralel de noi: un nou proiect de tara