Desi economia a iesit din recesiune, iar cresterea a inceput sa se vada inca de la finalul lui 2010, managerii care au in plan sa reia angajarile in urmatoarea perioada sunt tot mai putini. In plus, inovatia si investitiile in cercetare si dezvoltare nu se afla in topul prioritatilor executivilor.
Managerii din Romania sunt, in mare parte, mai pesimisti in ceea ce priveste perspectivele unor noi angajari in urmatoarele 12 luni, potrivit rezultatelor studiului Deloitte Business Sentiment Index. Executivii din Romania, dar si cei din Ungaria, sunt, in mare parte, mai pesimisti in prima parte a lui 2011 decat la finalul anului 2011 cand vine vorba de perspectivele unor noi angajari in viitoarele 12 luni.

58% dintre managerii din Romania intentioneaza sa mentina constant numarul de angajati in urmatoarele 12 luni, in timp ce 32% dintre executivii romani afirma ca vor reduce usor sau semnificativ personalul in urmatorul an. Procentul managerilor romani ce intentioneaza sa angajeze in urmatoarele luni este in prima parte a acestui an de doar 10%, in scadere de la 32% cat era in ultimul trimestru din 2010, potrivit studiului Deloitte Business Sentiment Index.

Reluarea cresterii economice nu ii face mai optimisti pe managerii romani, ci, dimpotriva, acestia continua sa se gandeasca la restructurarea si eficientizarea afacerilor pe care le conduc.

„Pe de o parte, aceasta statistica arata ca directorii din Romania se concentreaza pe restructurarea personalului actual, investind in dezvoltarea talentului si instrumente inovative de management al performantei”, afirma Doina Patrubani, director coordonator al Deloitte Consultanta si expert pe consultanta in resurse umane.

Totusi, managerii din Romania nu sunt atrasi nici de inovatie si prefera sa aplice modele de business traditional. Fiind intrebati de rolul inovatiei in cresterea companiei, 23% dintre manageri considera ca acesta se va diminua in urmatorii trei ani, ceea ce reprezinta cea mai pesimista perspectiva in randul tarilor chestionate de Deloitte.

„Pe de alta parte, un astfel de raspuns poate sublinia dificila sarcina pe care o au toti angajatorii din Romania in acest moment – resurse limitate de candidati calificati, in conditiile in care interesul cade cu precadere pe angajarea de personal cu experienta si pe pozitii cheie”, a adaugat Doina Patrubani.

64% dintre executivii romani nu stiu sau nu au realizat investitii locale in activitati de cercetare si dezvoltare (R&D) in 2010. De asemenea, 71% dintre manageri spun ca bugetul R&D se va diminua in urmatorii cinci ani.

Statisticile arata ca, in 2011, managerii din Romania sunt mai putin increzatori fata de perspectivele de angajare, rolul inovatiei si rolul activitatii de cercetare si dezvoltare. In schimb, vecinii din Ungaria sunt ceva mai optimisti decat managerii romani, desi nici sentimentul lor fata de perspectivele de business nu este tocmai bun. 30% dintre executivii maghiari afirma ca vor reduce usor sau semnificativ personalul in urmatorul an, iar procentul celor care intentioneaza sa angajeze in urmatoarele 12 luni este de 23%.

Perspectivele cele mai bune privind viitoarele angajari sunt in Slovacia, unde 45% dintre managerii intervievati au in plan sa faca noi angajari si doar 19% dintre executivi se gandesc sa mai reduca din numarul de angajati in urmatoarele 12 luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri