Managementul privat de la companiile de stat va trebui sa beneficieze de libertatea de decizie, fara acordul permanent al unui ministru, afirma viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

El amintieste ca restructurarea societatilor s-a incercat in repetate randuri in ultimii 20 de ani, dar fara rezultat.

"Restructurarea companiilor de stat care se face in Romania de 20 de ani si are costuri mai mari decat orice alta forma de restructurare s-ar fi ales. Probabil ca au existat 6-7 valuri de restructurari (...) Propunerea este planul agreat cu FMI. In aceasta vara trebuie sa se stabileasca criteriile, consultantii, pentru selectarea managementului privat", a spus Olteanu, citat de Mediafax, la un seminar privind restructurarea datoriilor organizat la BNR.

Intrebat daca nu ar fi mai benefica atragerea investitorilor privati, Olteanu a raspuns ca privatizarea este o optiune politica legata si de situatia "din piata, dar a mentionat ca la acele cateva companii care au deja actionariat privat fie prin listarile de la bursa, fie prin Fondul Proprietatea, s-a vazut ca actionarul, chiar minoritar, a impins si spre mai multa transparenta si spre mai mult control al actiunilor managementului.

"Decizia referitoare la privatizarea activelor statului este a Guvernului, fie ca e vorba de vanzarea unui pachet minoritar sau majoritar. Este o optiune politica. Daca optiunea politica este de a nu face privatizare, se poate da managementului libertatea necesara pentru a conduce pe criterii economice companii. Nu trebuie sa raspunda decat pe criterii economice in fata ministrului care este reprezentantul actionariatului", a mai spus Olteanu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului