Presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa analizeze reorganizarea administrativa a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti, aratand ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie, potrivit Mediafax.
Seful statului a mentionat ca organizarea administrativa a Romaniei este facuta pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, in 21 de ani de parlamentarism, nici macar articolele in care scrie "Republica Socialista Romania".

El a apreciat ca un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare.

Basescu: Romania risca sa ajunga in situatia de suspendare temporara a utilizarii banilor UE

Romania risca sa ajunga in situatia de suspendare temporara a utilizarii banilor europeni daca nu rezolva problemele existente in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor UE, a mai spus Traian Basescu.

El a vorbit despre coruptia de la nivelul judetelor, unde a presedintii CJ "stapanesc" judetul in "familii transpartinice", si a adaugat ca in zilele urmatoare va aparea un raport care va arata ceea ce s-a intamplat in judete cu proiectele aprobate din bani europeni.

"Cea mai puternica proba o avem in raportul pe care o sa-l avem in zilele urmatoare, sa vedem ce s-a intamplat in multe dintre judete cu proiectele finantate din bani europeni. Ministerele aproba proiectele, se dau pe mana consiliilor judetene pentru executie si vedem pe urma ce iese. Perspectiva este sa avem o suspendare temporara de utilizare a banilor pana cand gasim solutii", a spus Basescu.

Presedintele a pledat astfel pentru reorganizarea administrativa a tarii, aratand ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie.

Administrarea privata a regiilor nu e simpla declaratie

Traian Basescu i-a anuntat pe ministri ca vrea sa discute cu ei inclusiv problema administarii private a companiilor de stat, atentionandu-i ca se insala in cazul in care considera ca afirmatiile sale anterioare pe aceasta tema au fost simple declaratii politice.

"Vreau sa analizam in ce stadiu este problema managementului privat la regii. Daca este cineva care isi face iluzii ca pana acum au fost simple declaratii politice, se insala", le-a spus Basescu ministrilor.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat, in luna mai, ca un numar de 30-40 de companii cu capital de stat, cele mai mari, vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firma independenta de resurse umane, cunoscuta pe plan international, care sa asigure o selectie cat mai buna a personalului.

Presedintele Traian Basescu afirma in urma cu doua saptamani ca imbunatatirea managementului in regiile si in societatile de stat este prioritatea zero a anului 2011 si ca, in cel mai scurt timp, acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportarii bilantului la Ministerul Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri