O familie care munceste in Romania are un venit mediu anual de circa 7.000 de euro, conform celor mai recente date INS. Banii sunt considerabil mai multi atunci cand vine vorba de familia unuia dintre cei circa 2,9 milioane de emigranti (dintre care 43% muncesc in Spania). Ei au venituri anuale medii de aproximativ 23.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de fundatia Soros.

Discrepantele sunt insa si mai mari in privinta economiilor celor doua tipuri de familii. Daca intr-o gospodarie autohtona se pun anual deoparte echivalentul a 590 de euro, intr-una de romani care muncesc peste hotare se ajunge la o medie impresionanta, de 9.015 euro. Astfel, daca pentru primii cumpararea unei locuinte este aproape o utopie, pentru cei din urma visul de a avea o casa prinde contur intr-o perioada rezonabila.

In acest context, un apartament bucurestean de doua camere, evaluat la 50.000 de euro, poate fi achizitionat, exclusiv din economii, de cei care muncesc peste granita, intr-o perioada cuprinsa intre cinci si sase ani. La polul opus, unei familii care lucreaza in Romania i-ar fi necesare economiile realizate in peste 84 de ani, pastrand nivelul actual al veniturilor si acelasi ritm de economisire.

Economiile anuale ale romanilor de afara, circa 10% din PIB

Romanii din strainatate au economisit aproape 12 miliarde de euro, in perioada august 2009-august 2010, se mai arata in studiul citat. „Ei isi tin banii in bancile din tara de migratie. Interesant este insa ca peste 55% isi tin economiile in conturi curente si numai 2% in depozite. Circa 30% dintre acestia tin banii sub forma de cash", a declarat Gabriel Petrescu, directorul executiv al Fundatiei Soros.

Aproximativ 45% dintre romanii care pleaca in strainatate spun ca nu se intorc acasa fara sa-si realizeze obiectivul de economisire. In medie, un emigrant roman care lucreaza in strai¬natate are drept scop personal sa adune o suma cuprinsa intre 80.000 si 120.000 de euro.

Studiul, relevant pentru perioada august 2009 - august 2010, a fost realizat pe un esantion de 15.100 de familii de romani aflati la munca in strainatate. Marja de eroare a studiului este de +- 3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Lidl majoreaza veniturile in companie din martie 2020
Setari Cookie-uri