Discrepantele sunt insa si mai mari in privinta economiilor celor doua tipuri de familii. Daca intr-o gospodarie autohtona se pun anual deoparte echivalentul a 590 de euro, intr-una de romani care muncesc peste hotare se ajunge la o medie impresionanta, de 9.015 euro. Astfel, daca pentru primii cumpararea unei locuinte este aproape o utopie, pentru cei din urma visul de a avea o casa prinde contur intr-o perioada rezonabila.

In acest context, un apartament bucurestean de doua camere, evaluat la 50.000 de euro, poate fi achizitionat, exclusiv din economii, de cei care muncesc peste granita, intr-o perioada cuprinsa intre cinci si sase ani. La polul opus, unei familii care lucreaza in Romania i-ar fi necesare economiile realizate in peste 84 de ani, pastrand nivelul actual al veniturilor si acelasi ritm de economisire.

Economiile anuale ale romanilor de afara, circa 10% din PIB

Citeste si:

Romanii din strainatate au economisit aproape 12 miliarde de euro, in perioada august 2009-august 2010, se mai arata in studiul citat. „Ei isi tin banii in bancile din tara de migratie. Interesant este insa ca peste 55% isi tin economiile in conturi curente si numai 2% in depozite. Circa 30% dintre acestia tin banii sub forma de cash", a declarat Gabriel Petrescu, directorul executiv al Fundatiei Soros.

Aproximativ 45% dintre romanii care pleaca in strainatate spun ca nu se intorc acasa fara sa-si realizeze obiectivul de economisire. In medie, un emigrant roman care lucreaza in strai¬natate are drept scop personal sa adune o suma cuprinsa intre 80.000 si 120.000 de euro.

Studiul, relevant pentru perioada august 2009 - august 2010, a fost realizat pe un esantion de 15.100 de familii de romani aflati la munca in strainatate. Marja de eroare a studiului este de +- 3%.