Incepand cu 1 iulie si pana la sfarsitul acestui an, fiecare roman, indiferent de statutul social, ar putea fi obligat sa-si declare averea pe care o are in prezent.

Intiativa apartine vicepremierului Adriean Videanu, care a declarat ieri ca realizeaza o evaluare a impactului unei astfel de masuri in vederea inchiderii tuturor portitelor de evaziune fiscala. "In urmatoarele doua-trei saptamani voi prezenta Guvernului un memorandum pe aceasta tema. Am discutat deja cu domnul prim-ministru Tariceanu care a agreat ideea", ne-a declarat Videanu, adaugand ca masura ar putea intra in vigoare de la jumatatea anului, dupa o campanie de popularizare a initiativei. Vicepremierul a explicat ca depunerea declaratiilor de avere de catre fiecare cetatean va reprezenta elementele de urmarire a achitarii tuturor taxelor si impozitelor care trebuie platite de agentii economici si persoanele fizice.

Respectivele declaratii de avere ar urma sa fie depuse la organul fiscal, fara a fi facute publice, iar eventualele verificari se vor face prin sondaj. "Nu ne intereseaza cum si-a dobandit averea un cetatean sau altul, in ultimii 15 ani. Declaratia este necesara pentru ca organul fiscal va avea la ce sa se raporteze la un moment dat, cand vrea sa faca o evaluare prin sondaj, comparand declaratia de avere cu declaratiile de venit din ultimii cinci ani. L-a prins - l-a taxat; si-a platit in mod corect obligatiile fata de bugetul statului, este un cetatean onorabil", a mai explicat Videanu. Cat despre cei care au dobandit averi nejustificate in ultimii ani si exista suspiciuni ca au fost obtinute ilegal, Videanu spune ca organele de ancheta vor fi cele care vor actiona in aceste cazuri. "Fiscul va fi interesat de averea actuala. Daca X declara anul acesta o anumita avere, el nu va putea, de exemplu, sa mai cumpere o casa pe numele soacrei, pentru a se sustrage platii impozitului, deoarece si soacra va avea o astfel de fisa. In plus, nedepunerea declaratiilor de avere va reprezenta crima economica. Bineinteles ca va exista un termen pana la care cetateanul poate depune fisa, dupa care va fi amendat. In cazul in care nici atunci nu va depune declaratia de avere, atunci acest lucru se transforma in infractiune si va fi pedepsita ca atare", a mai spus Videanu.

In ceea ce priveste continutul declaratiilor de avere, vicepremierul a explicat ca vor fi tipizate si ca vor fi emise norme foarte precise de completare a acestora. "Dupa campania de popularizare, lumea va sti ce trebuie sa faca. Pe langa casa, masina, terenuri, in declaratie vor fi trecute si valoarea bijuteriilor, obiectelor de arta s.a.m.d. Practic se va urma, intr-o anumita masura, modelul declaratiilor de avere depuse de demnitari", a mai spus Videanu. El a adaugat ca astfel va reusi sa blocheze aproximativ 80% din incercarile de evaziune fiscala. De asemenea, Adrian Videanu a precizat ca, dupa incheierea evaluarii, spera ca actul normativ sa fie gata in urmatoarele trei luni. "O sa vedeti ca, dupa ce vom scoate la iveala vreun vames, vreun sofer sau om de afaceri alaturi de unul care vinde covrigi si are limuzina la poarta, lucrurile vor deveni mult mai clare", a mai spus vicepremierul pe probleme economice.

El a spus ca are deja promisiuni privind acordarea unor sume nerambursabile si asistenta unor specialisti din partea mai multor tari pentru realizarea acestui proiect aflat acum in faza de evaluare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri