Basescu vrea sa reorganizeze Romania pana la alegerile din 2012

Reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei ar trebui sa se produca in etape, sustine presedintele Traian Basescu, care insa doreste ca schimbarile sa fie puse in aplicare pana la alegerile din iunie 2012.

"Reorganizarea ar trebui sa se produca in etape pentru ca nimeni nu ar putea sa reorganizeze o tara peste noapte. Procesul nu este unul simplu", a declarat astazi Traian Basescu.

Intrebat despre perioada de timp in care ar trebui sa se produca reorganizarea, presedintele a precizat: "Ce propun partidelor este sa ajungem la un stadiu de implementare a noi organizari teritoriale pana la alegerile din 2012. Problema este ce putem face intr-un an? Cred ca pana in iunie 2012 se pot face toate cele necesare pentru ca alegerile sa fie legitime, iar administratia locala sa fie mai supla. Esentiala dupa legea de organizare administrativa este legea administratiei publice locale, care sa duca la descentralizarea tuturor serviciilor de la judet catre fiecare localitate"

Reorganizarea administrativ-teritoriala solicitata de presedintele Traian Basescu presupune comasarea celor 41 de judete actuale in 8 judete mari (7 judete si municipiul Bucuresti). Viitoarele regiuni administrativ-teritoriale ar urma sa se suprapuna peste regiunile de dezvoltare economica.

Capitalele noilor judete, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei vor fi Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.

Pentru a rezolva problema coruptiei locale, presedintele a sustinut reducerea numarului de judete la 8, fata de 41 cate sunt in prezent, pentru ca „actualul sistem adiministrativ-teritorial, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie”.

Citeste si: "Care sunt viitoarele regiuni administrativ-teritoriale?"


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri